Testo za rolnice sa sirom je mekano, fino se razvlači, a fil klasika – sir i ništa više ne treba. Kad se ispeku i izvade iz rerne poprime zlatnu boju, budu mirisne i pufnaste.

Sastojci:

200ml mleka

250ml vode

1 kašika šećera

30g svežeg ili 8g suvog kvasca

1 kašika soli

750g brašna

50+20ml ulja

200g margarina ili maslaca

400-500g svežeg sira

1 jaje

Priprema:

Prvo aktivirajte kvasac – potopite ga u 200 ml toplog mleka sa kašičicom šećera i ostavite 10 minuta da se zapeni.

U veću posudu stavite brašno i so, pa promešajte. Dodajte nadošli kvasac, ostatak vode i 50 ml ulja. Najpre mešajte varjačom, a zatim rukama mesite testo dok ne postane mekano i blago lepljivo.

Prelijte ga sa još 20 ml ulja, kratko premesite i ostavite da odstoji 30 do 60 minuta, pokriveno.

Kada testo naraste, podelite ga na 3 dela i oblikujte loptice. Ostavite ih da odmore oko 5 minuta, dok pripremate nadev.

Za nadev – otopite maslac, a siru po potrebi dodajte malo soli.

Svaku lopticu testa razvucite u što veći krug. Prva dva razvijena dela pospite brašnom, preklopite i odložite sa strane.

Treći deo testa razvucite što tanje možete, pa premažite sa pola otopljenog maslaca. Zatim preko stavite jedan od prethodno razvijenih i posutih delova, blago ih „rastegnite“ u vazduhu rukama pre nego što ih spustite da se lepo poravnaju.

Spojite ivice, ponovo razvucite testo, pa premažite ostatkom maslaca. Na isti način dodajte i treći sloj testa. Bitno je da je maslac malo stegnut i nije previše tečan kako ne bi curio.

Sada testo rukama blago povucite i razvucite, više u širinu nego u dužinu – otprilike 60 cm široko i 40–50 cm dugačko.

Presavijte levu i desnu stranu preko sredine (kao da savijate pismo), pa ponovo razvucite u širinu dok ne dobijete širinu kao pleh od rerne – to će vam pomoći da znate gde sečete.

Testo zatim podelite na 4 trake. Na svaku traku dužinom stavite nadev od sira, pa uvijte u rolnu.

Sve 4 rolne prebacite u pleh, pa svaku isecite na 4 dela – dobićete ukupno 16 rolnica sa sirom.

Ostavite da odstoje oko 30 minuta, premažite umućenim jajetom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 25 minuta, dok lepo ne porumene.

Kad su pečene, premažite ih preostalim maslacem iz činije u kojoj se topio – to im da onaj fini sjaj i dodatnu mekoću.

 

Izvor: domacirecepti.net

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.