Miriše  na detinjstvo, savršenog ukusa, svima omiljena-lenja pita.

Sastojci za testo:

  • 300 g brašna

  • 150 g putera ili margarina (hladnog, iz frižidera)

  • 100 g šećera

  • 1 jaje

  • 1/2 kesice praška za pecivo

  • Prstohvat soli

Fil od jabuka:

  • 4–5 jabuka (kiselkastih)

  • 2 kašike šećera (ili po ukusu)

  • 1 kašičica cimeta

  • Malo limunovog soka

  • (Opciono: šaka mlevenih oraha ili suvog grožđa)

Priprema:

  1. Uključi rernu na 180°C.

  2. U jednoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer, so.

  3. Dodajte hladan puter isečen na kockice i utrljati ga u brašno da dobijete mrvičastu strukturu.

  4. Dodajte jaje i umesite testo. Ako je premekano, dodajte malo brašna.

  5. Testo podelite na dve lopte – jednu veću (2/3) i jednu manju (1/3).

  6. Veći deo rastanjiti i staviti u podmazan pleh (ili obložen papirom).

  7. Jabuke oljuštiti, izrendati, pomešati sa šećerom, cimetom i malo limuna. Ako puštaju puno soka – malo ih ocediti.

  8. Staviti fil preko testa, pa preko narendati preostalo testo (manji deo).

  9. Peći 30–40 minuta, dok ne porumeni.

  10. Kad se ohladi – posuti prah šećerom i seći na kocke.

  11. Servirati uz kuglu slatoleda od vanile

Prijatno!

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.