
Zapečene makarone sa sirom su klasik koji nikada ne izlazi iz mode. Ovaj recept je neverovatno jednostavan, a rezultat je sočno i kremasto jelo sa hrskavom koricom kojem niko ne može odoleti.
Šta vam je potrebno?
-
Testenina: 1 pakovanje (oko 500g) makarona, pene ili druge kratke testenine po vašem izboru
-
Sir: 300 g sitnog sira, fete ili mladog sira (možete i kombinovati)
-
Jaja: 3 komada
-
Mleko: 200 ml
-
Ulje: 1-2 kašike
-
Začini: So i biber po ukusu
Priprema korak po korak
-
Skuvajte testeninu: U velikom loncu prokuvajte vodu, dobro je posolite i skuvajte makarone prema uputstvu sa pakovanja. Važan trik: neka budu skuvane al dente, odnosno minut-dva kraće nego što piše, jer će se dodatno peći u rerni. Pre nego što ih procedite, sačuvajte jednu šoljicu vode u kojoj su se kuvale.
-
Napravite kremasti preliv: Dok se testenina kuva, u jednoj većoj činiji umutite jaja viljuškom ili žicom. Dodajte im mleko, ulje i izmrvljeni sir. Sve dobro promešajte i začinite solju i biberom po ukusu. Budite pažljivi sa solju ako koristite slaniji sir poput fete.
-
Sve spojite: Proceđene makarone prebacite u vatrostalnu posudu ili pleh. Prelijte ih pripremljenom smesom od sira i jaja, pa sve lagano promešajte da se sastojci ravnomerno rasporede. Ako vam se čini da je smesa previše gusta, dodajte malo vode od kuvanja koju ste sačuvali – to će jelu dati dodatnu kremoznost.
-
Vreme je za pečenje: Rernu zagrejte na 200 stepeni. Stavite makarone da se peku oko 20-25 minuta, ili dok ne dobiju prelepu zlatnožutu i hrskavu koricu na vrhu.
Poslužite ih tople, uz sezonsku salatu ili čašu jogurta. Prijatno!
Dodatni saveti za savršen ukus
-
Hrskava korica: Za još bogatiju koricu, pre pečenja pospite makarone sa malo rendanog kačkavalja ili parmezana.
-
Dodajte nešto novo: Slobodno se igrajte sa sastojcima! U preliv možete dodati seckanu šunku, slaninu, spanać ili kukuruz šećerac.
-
Začini su ključ: Malo muskatnog oraščića ili suvog origana daće prelivu posebnu aromu.

