Sarma je klasik domaće kuhinje i nezaobilazno jelo na mnogim slavama, praznicima i porodičnim ručkovima. Puna ukusa, savršeno začinjena i dugo krčkana, ona donosi toplinu i miris tradicije u svaki dom. Iako deluje zahtevno, sarmu je lako napraviti uz dobar recept i malo strpljenja. Pratite korake i uživajte u najboljoj domaćoj sarmi!

Lista sastojaka

1 glavica kiselog kupusa (oko 15 većih listova)
500 g mlevenog mesa (junetina ili mešano)
100 g pirinča
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 jaje
1 kašičica soli
1/2 kašičice bibera
1 kašika aleve paprike
2 lista lovora
200 g suvog mesa (slanina ili suvo rebro)
2 kašike ulja
1 kašika brašna
1 l vode

Detaljna priprema recepta

Priprema listova kupusa

Odvojite listove kiselog kupusa i uklonite zadebljane delove s donje strane kako bi se lakše motali.

Priprema fila

Sitno naseckajte crni luk i prodinstajte ga na ulju dok ne postane staklast. Dodajte mleveno meso i kratko propržite. Zatim dodajte opran pirinač, so, biber i alevu papriku. Ostavite da se malo prohladi, pa umešajte jedno jaje kako bi fil bio kompaktan.

Motanje sarme

Na svaki list kupusa stavite po kašiku fila, savijte bočne strane prema unutra i urolajte. Pazite da sarma bude čvrsto umotana kako se ne bi raspala tokom kuvanja.

Slaganje u šerpu

Na dno veće šerpe stavite nekoliko listova kupusa. Poređajte sarme jednu do druge, a između redova stavite komade suvog mesa i lovorov list.

Dodavanje vode

Prelijte sarmu vodom da u potpunosti prekrije sadržaj. Stavite tanjir odozgo kako bi sarma bila pritisnuta i ravnomerno kuvala. Kuvajte na tihoj vatri oko 2,5 sata.

Priprema zaprške

Pred kraj kuvanja napravite zapršku. Na ulju propržite kašiku brašna dok ne dobije zlatnu boju, zatim dodajte alevu papriku i malo vode. Prelijte zapršku preko sarme i kuvajte još 10-ak minuta.

Serviranje

Sarmu poslužite toplu uz sveži hleb i pavlaku. Možete je servirati i sledećeg dana – tada je još ukusnija jer se svi ukusi prožmu!

Saveti i preporuke

Varijacije: Umesto suvog mesa možete koristiti kobasice ili suvu slaninu za dodatni dimljeni ukus.

Čuvanje: Sarma se može čuvati u frižideru do 3 dana, a odlična je i kada se podgreva ili čak zamrzava.

Dodatni savet: Ako vam listovi kupusa nisu dovoljno kiseli, pre kuvanja možete dodati malo rasola ili limunovog soka u vodu.

Izvor: https://domacirecepti.rs/recept/sarma/

Tagovi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.