
Ovaj recept za rižoto u velikoj meri je inspirisan jesenjim vremenom, kada vam treba nešto fino i toplo za jelo dok sedite ušuškani u kući. Koristeći pire od bundeve, dobijate toplu, zemljanu aromu, nakon čega ćete sve posuti hrskavim prženim listovima žalfije, što zaista pojačava jesenji ugođaj.
Ovaj rižoto savršen je uz biftek ili pečenu piletinu. Takođe je ukusan kada se posluži sa dinstanom govedinom ili pečenom svinjetinom.
Ako ne pijete ili ne kuvate sa vinom, možete ga zameniti sa dve kašike kvalitetnog sirćeta ili sveže ceđenog soka od limuna. Potrebno vam je samo nešto blago kiselo da uravnoteži ukuse.
Sastojci:
Za rižoto:
945 ml pilećeg ili povrtnog bujona
1 konzerva (425 g) pirea od bundeve
1 i 3/4 šolje pirinča
1 ljutika, sitno seckana
1 i 1/2 kašičica soli, plus po ukusu
1/2 kašičice sveže mlevenog crnog bibera, plus po ukusu
1 i 1/2 šolja (85 g) rendanog parmezana
4 kašike neslanog putera, isečenog na male komade
1/4 šolje suvog belog vina
Za prženu žalfiju (opciono):
1 i 1/2 kašičica maslinovog ulja
5 svežih listova žalfije
Priprema:
Zagrejte rernu na 200°C.
Pomešajte sastojke za rižoto i pecite: U šerpi sa debelim dnom i poklopcem pomešajte bujon i pire od bundeve, pa mešajte dok se bundeva ne rastvori. Umešajte pirinač, ljutiku, so i biber. Stavite poklopac i pecite 45 minuta.
Izvadite šerpu iz rerne i skinite poklopac. Umešajte parmezan, puter i belo vino. Vratite u rernu i pecite, bez poklopca, dok pirinač ne omekša i dok se većina tečnosti ne upije, što traje 5 do 10 minuta. Ostavite sa strane dok pržite žalfiju.
Obložite mali tanjir papirnim ubrusima. U malom tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Kada ulje počne da se presijava, dodajte listove žalfije u jednom sloju i pržite dok ne postanu vrlo hrskavi, oko 20 sekundi sa obe strane. Uklonite ih hvataljkom i stavite na tanjir obložen papirnim ubrusom da se ocede.
Kada se pržena žalfija ohladi i postane hrskava, izmrvite je preko rižota i poslužite.
Čuvanje: Ostatak rižota čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do 3 dana. Za podgrevanje, stavite ga u malu šerpu sa malo vode i zagrejte na tihoj vatri. Kuvajte, povremeno mešajući, dok se ne zagreje.
