
Ovaj recept, čija je autorka influenserka koja stoji iza profila @boldbakingnation Ashwini Jain, idealan je za pripremu zdrave, ukusne i hrskave grickalice koja ne sadrži gluten, a bogata je proteinima i vlaknima.
Štapići su pečeni, a ne prženi, što ih čini lakšom alternativom kupovnim grickalicama. Lako se prave, a rezultat je savršeno aromatičan snek za svaku priliku.
sastojci:
-
1,5 šolja kuvanih leblebija
-
3 do 4 kašike vode
-
2 kašike semenki bundeve (golice)
-
2 kašike lanenog semena
-
2 kašike susama
-
1 kašičica tucane ljute paprike
-
pola kašičice origana
-
pola kašičice soli
-
četvrtina kašičice mlevenog crnog bibera
-
sok od polovine limuna
-
2 kašike maslinovog ulja
-
1 kašika i 1 kašičica kukuruznog skroba (gustina)
Priprema
Sve navedene sastojke, osim vode, stavite u jači blender ili secko.
Miksujte sve dok ne dobijete gustu i glatku pastu. Nakon toga, počnite postepeno da dodajete vodu, kašiku po kašiku, i kratko pulsirajte blender posle svakog dodavanja.
Važno je da ne dodate svu vodu odjednom kako smesa ne bi postala previše retka. Cilj je da dobijete gustu smesu, sličnu testu za tulmbe, koja može da se istisne kroz kesu za ukrašavanje.
Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa. Pripremljenu smesu prebacite u poslastičarsku kesu sa zvezdastim ili okruglim nastavkom po želji.
Na veliki pleh obložen papirom za pečenje istiskujte štapiće željene dužine, ostavljajući mali razmak između njih.
Pecite ih u zagrejanoj rerni oko 15 do 20 minuta. Vreme pečenja može da varira u zavisnosti od jačine vaše rerne, pa ih proveravajte s vremena na vreme.
Gotovi su kada dobiju lepu zlatnu boju i postanu hrskavi. Izvadite ih iz rerne i ostavite da se potpuno ohlade na plehu, jer će se hlađenjem dodatno stvrdnuti i postati još hrskaviji.
Evo kako Ashvini savetuje da se naprave ovi sjajni štapići:
View this post on Instagram


