Svinjski gulaš je klasik domaće kuhinje. Možda na prvi pogled deluje da je njegova priprema komplikovana ali uz prave smernice i malo strpljenja, svako može da napravi savršen, gust i aromatičan gulaš.

Tajna se krije u sporom dinstanju i kvalitetnim sastojcima.

Sastojci:
  • 800 g svinjske plećke ili buta

  • 800 g crnog luka

  • 2-3 čena belog luka

  • 2 šargarepe

  • 3 kašike ulja ili svinjske masti

  • 1 kašika slatke aleve paprike

  • pola kašičice ljute aleve paprike, po želji

  • 1 kašika paradajz pirea

  • 2 lista lovora

  • so i sveže mleveni biber po ukusu

  • voda ili juneći temeljac

Priprema

Za početak, meso isecite na kocke veličine zalogaja. Crni luk iseckajte što sitnije, jer je on ključan za gustinu safta. Beli luk takođe sitno iseckajte, a šargarepu isecite na kolutiće ili sitne kockice.

U dubljoj šerpi ili loncu zagrejte ulje ili mast na srednjoj temperaturi. Dodajte sitno seckan crni luk i prstohvat soli, pa ga dinstajte polako, uz povremeno mešanje. Potrebno je da luk potpuno omekša, postane staklast i dobije zlatnu boju. Ovaj proces može trajati i do dvadesetak minuta, ali je presudan za krajnji ukus i gustinu jela.

Kada je luk spreman, pojačajte temperaturu i dodajte kockice mesa. Propržite meso sa svih strana dok lepo ne porumeni. Zatim dodajte iseckanu šargarepu i beli luk, pa sve zajedno pržite još par minuta dok beli luk ne zamiriše.

kuvanje

Sklonite šerpu sa vatre, pa dodajte slatku i ljutu alevu papriku i paradajz pire. Brzo promešajte kako paprika ne bi zagorela, a zatim vratite na ringlu. Nalijte vodom ili temeljcem tek toliko da prekrije meso. Dodajte listove lovora, so i biber. Promešajte, sačekajte da provri, a zatim smanjite temperaturu na najnižu, poklopite i ostavite da se krčka.

Gulaš se kuva lagano najmanje sat i po do dva, ili dok meso ne postane toliko meko da se raspada pod viljuškom. Povremeno proveravajte i po potrebi dolijte malo tople vode ako je tečnost previše isparila. Pred kraj kuvanja, probajte i po potrebi dodatno začinite. Gotov gulaš poslužite topao uz pire krompir, testeninu ili palentu.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.