Jelo iz jednog pleha je odličan izbor za porodičnu večeru. Puno ukusa, ova grčka musaka sa ćuftama se dobro zamrzava i savršena je za pripremu većih količina unapred.

Sastojci:
  • 500 g mlevene jagnjetine ili govedine, ili mešavina oba

  • 1 kriška hleba, usitnjena u mrvice (u blenderu ili izrendana)

  • ½ kašike suve nane

  • 1½ kašika suvog origana

  • 200 g fete

  • 2 velike crvene glavice luka, isečene na krupne komade

  • 3 kašike maslinovog ulja

  • 1 limun

  • 2 konzerve (po 400 g) seckanog paradajza

  • 1 kašika kristal šećera ili sitnog šećera

  • ½ kašičice mlevenog alevežutog oraščića (allspice) ili cimeta

  • so i sveže mleven biber

  • skuvan pirinač ili kus-kus, za serviranje

Priprema:

Zagrej rernu na 220°C (200°C s ventilatorom) ili na gas: nivo 7.
U velikoj činiji pomešaj mleveno meso, mrvice hleba, nanu, ½ kašike origana i ½ kašičice sveže mlevenog bibera.

Usitni 75 g fete i dodaj u smesu, pa rukama dobro umesi dok se sve lepo ne sjedini. (To će pomoći i da ćufte budu mekše.) Od smese formiraj 20–25 malih ćufti.

Stavi ćufte i komade crvenog luka u pleh tako da lepo nalegnu u jednom sloju. Prelij maslinovim uljem, dobro protresi pleh, pa peci 10 minuta.

Ponovo protresi pleh da se odvoje eventualno zalepljene ćufte, okreni svaku i peci još 10 minuta, dok ne porumene.

Naribaj koru limuna i zamotaj je u vlažan ubrus da ostane sveža do serviranja.

Iscedi limun, pa sok pomešaj sa paradajzom iz konzerve, šećerom (ili zaslađivačem), ostatkom origana i alevežutog oraščića (ili cimetom). Isperi limenke paradajza sa 200 ml vode i dodaj i tu tečnost u smesu.

Prelij ćufte i luk paradajz sosom, smanji temperaturu rerne na 200°C (180°C s ventilatorom) ili gas: nivo 6, i peci još 35 minuta.

Proveri da li su ćufte dobro pečene, a sos zgusnut. Posoli i pobiberi po ukusu.

Za serviranje, serviraj ćufte preko pirinča ili kus-kusa, izmrvljenu preostalu fetu pospi preko i dodaj narendanu limunovu koru.

Saveti:

Ovo jelo je takođe veoma ukusno ako se posluži sa malim pečenim krompirima koje možeš ubaciti u rernu zajedno s ćuftama.

Ako vas je dvoje u kući, polovinu jela zamrzni. Ako kuvaš za četiri-pet osoba, udvostruči mere i koristi dva pleha da bi sos mogao lepo da se zgusne dok se ćufte peku. Kad se jelo ohladi, pokrij pleh i stavi ga direktno u zamrzivač. Odmrzni preko noći u frižideru, zatim pokrij folijom i zagrej u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C (160°C s ventilatorom) ili podgrej manje porcije u mikrotalasnoj ili na ringli.

Izvor: BBC

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.