
Ne postoji ništa bolje od tople, domaće pileće supe, posebno kada je potrebno nešto što greje dušu i telo. Ova supa nije samo ukusna već i hranljiva – savršen izbor kada želite okrepljujući obrok ili prirodni lek za prehladu. Uz jednostavne sastojke i laganu pripremu, sigurno će postati nezaobilazan deo vašeg jelovnika.
Lista sastojaka
1 manja cela pileća supa (ili pileća prsa i bataci)
2 šargarepe
1 paškanat
1 manji celer
1 veći krompir
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 veza peršuna
1 kašika soli
1/2 kašičice bibera
1 lovorov list
1,5 litara vode
100 g sitne testenine (fidelini, rezanci ili tarana)
Detaljna priprema recepta
Priprema mesa i povrća
Pile dobro oprati i staviti u veći lonac.
Dodati litar i po hladne vode i staviti da se kuva na srednjoj temperaturi.
Kada voda provri, ukloniti penu koja se stvara na površini.
Dodavanje povrća
Dodati crni i beli luk (možete ih preseći na pola), šargarepu, paškanat, celer, krompir i lovorov list.
Posoliti i pobiberiti po ukusu.
Kuvanje supe
Smanjiti temperaturu i kuvati supu na laganoj vatri oko 60 minuta, dok meso ne omekša i povrće ne postane mekano.
Povremeno skidati masnoću s površine ako želite laganiju supu.
Procediti supu
Kada je supa gotova, izvaditi meso i povrće, a tečnost procediti kroz cediljku.
Povrće možete iseckati i vratiti u supu, a meso usitniti i dodati po želji.
Dodavanje testenine
U proceđenu supu dodati testeninu i kuvati još 5-7 minuta dok ne omekša.
Po potrebi dodati još soli i bibera.
Finalni dodir
Supu posuti seckanim peršunom za dodatnu svežinu i aromu.
Poslužiti toplu uz krišku domaćeg hleba ili projice.
Saveti i preporuke
Za bogatiji ukus, supu možete kuvati duže, na tihoj vatri, kako bi se svi ukusi lepo sjedinili.
Ako želite bistru supu, ne mešajte puno dok se kuva i redovno skidajte penu.
Ostatke supe možete zamrznuti i koristiti kasnije, samo je podgrejte pre serviranja.
Dodajte malo limunovog soka pre posluživanja za dodatnu svežinu.
Izvor: https://domacirecepti.rs/recept/domaca-pileca-supa/

