Da je momak, bio bi punoletan, spreman za ženidbu ili vojsku. Kako nije, samo je primer jedne lepe i retke tradicije. Mačkov dan mladog portugizera je održan po 18. put u subotu, 15. novembra. U centru Iriga, u Vinskoj ulici, na sred Fruške gore, okupili su se vinski, gastronomski i umetnički „ambasadori“ Srema i svečano dočekali Vinsku novu godinu.

Portugizer, autohtona sorta Fruške gore, je nekada bio veoma zastupljen u našim vinogradima dok ga danas ima samo u tragovima. Glavni motiv ovog događaja je zaustavljanje zaborava na ovu sortu i našu tradiciju. Takođe, dočekivanje mladog vina je uobičajeno u svim zemljama s bogatom vinskom kulturom te smo želeli da i našim sugrađanima priuštimo istu priliku.

Tomislav Stanojčev, predsednik Skupštine opštine Irig, i Sava Jojić, osnivač Mačkovog podruma, su svečano otvorili 18. Mačkov dan mladog portugizera.

Centralni momenat događaja je bio kada je novoizabrani vitez mladog portugizera, Miodrag Mića Jakšić, otvorio prvo bure s mladim vinom. Zajedno sa njim su nazdravili i vinski vitezovi iz Kragujevca, Paraćina, Vršca, Beograda i Novog Sada, svaki od njih predstavljajući po neko vinogorje Srbije.

Direktorka Srpske čitaonice u Irigu, Milica Uverić, je proglasila pobednike na konkursu za najlepšu pesmu o vinu. Prvu nagradu za pesmu „Jesenji Jesenjin“ je osvojila Jasna Milenović iz Sremske Kamenice. Drugu nagradu je dobila Razumenka Marković iz Požege za pesmu „U drugoj koži“ a treću Dragan Veličković iz Grdelice za pesmu „Uspavana hladovina“. Pohvaljena je i jedna pesma, „Vino i on“, autorke Živke Nenadić iz Užica. Za učešće na konkursu su pohvaljene i tri autorke van našeg govornog područja, Kostadinka Vitanova i Marija Čelebijeva iz Severne Makedonije i Ani Stajkova – Ivanova iz Bugarske.

Uz obavezne tamburaše iz Rume – Rumske lole, posetioci su imali priliku da čuju i podrže mlade muzičare, đake OMŠ „Teodor Toša Andrejević“ iz Rume, pudara i Sremicu Cicu i njihove anegdote i doskočice, a na kraju je jedna ženska banda, La banda, zagrejala atmosferu i publiku i tek posle dva bisa okončala svoj  nastup.

Sve vreme trajanja događaja u vinsko-gastronomskoj ulici su se mogli degustirati vino iz Mačkovog podruma, te kobasice i čvarci iz Prerade mesa JSJ Naić iz Pećinaca, sirevi Friški jazački iz Jaska, ljuti džemovi Ljute Sremice iz Šida, gibanice, štrudle i kolači vrednih domaćica iz Aktiva žena Irig, Marije Krnjetin iz Iriga, te Dragice Zeković iz Vrbasa, začini gazdinstva Pauline Topolske iz Bačkog Petrovca, voćni sokovi gazdinstva Jojić iz Iriga, i etarska ulja i proizvodi od lavande Duke’s Apothecary iz Sviloša.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.