Možda ste čuli reklame u podkastima ili ih videli na društvenim mrežama, u kojima se tvrdi da nova klasa proizvoda omogućava da uživate u izlasku i provodu, a da sutradan ne patite od simptoma mamurluka, pod uslovom da ih uzmete pre ili posle pijenja, piše američki Tajm.

Ovi proizvodi imaju različite sastojke: elektrolite, antioksidanse, probiotike, vitamine, minerale ili druge hranljive materije — u obliku praha, kapsula ili napitaka — za koje proizvođači tvrde da ublažavaju efekte alkohola na telo.

Na primer, probiotski napitak Zi-bajotiks (ZBiotics) namenjen pre konzumiranja alkohola tvrdi da pomaže telu da razgradi acetaldehid, nusproizvod metabolizma alkohola. Mirk-l (Myrkl) sadrži prebiotike, probiotike, amino-kiselinu L-cistein i vitamin B12, a navodno pomaže telu da preradi alkohol i smanji umor posle pijenja.

Oskudni naučni dokazi

Iskustava korisnika ima mnogo, ali naučni dokazi su oskudni.

„Zlatni standard su kontrolisana, dvostruko slepa klinička ispitivanja — a nijedan od ovih proizvoda to nema“, kaže dr Robert Svift, profesor psihijatrije i javnog zdravlja na Braun univerzitetu. Neki proizvodi ciljaju dehidrataciju, ali to ne znači da sprečavaju mamurluk, dodaje on.

Jedna mala studija iz 2022, finansirana od strane kompanije DeFer Medikal (DeFaire Medical AB), pokazala je da je kod 24 osobe koje su uzimale dodatke dva puta dnevno tokom nedelju dana, alkohol bio manje apsorbovan, pa je nivo alkohola u krvi pao za 70 odsto. Međutim, nije bilo razlike u testovima kognitivnih funkcija, a istraživanje se nije bavilo samim simptomima mamurluka.

Pregled 21 kliničkog istraživanja iz 2022. zaključio je da postoje samo „vrlo niskokvalitetni dokazi“ koji bi podržali efikasnost bilo kog dodatka za sprečavanje mamurluka.

Zašto nastaje mamurluk?

Mamurluk obično nastaje zbog više faktora. Alkohol izaziva dehidrataciju i disbalans elektrolita. „Alkohol je diuretik, tera vas da više mokrite“, kaže dr Majkl Viver, direktor Centra za istraživanje zavisnosti u Hjustonu (UTHealth Houston).

Takođe, alkohol je proinflamatoran. „On čini creva propustljivijim, pa bakterije iz creva ulaze u krv i izazivaju upalu po telu“, objašnjava Svift. To doprinosi simptomima poput glavobolje i umora.

Alkohol remeti i san, a jetra pri razgradnji stvara acetaldehid, koji u većim količinama izaziva mučninu, povraćanje i glavobolju. Neki suplementi ciljaju ove procese, ali većina zapravo samo hidrira telo.

Probiotici se dodaju zato što bakterije mogu da razgrade acetaldehid u želucu — ali on se i dalje stvara u jetri i mozgu. Vitamini B grupe mogu ubrzati metabolizam alkohola, a DHM i flavonoidi imaju antiinflamatorno dejstvo.

Ipak, nijedna studija nije dokazala da ovi suplementi efikasno sprečavaju mamurluk.

„Ne pijte na prazan stomak“

I dalje nije jasno da li proizvodi protiv mamurluka deluju. Pored toga, stručnjaci upozoravaju da bi mogli podstaći ljude da piju više.

„Za neke, mamurluk je prirodna biološka kočnica protiv preteranog pijenja“, kaže Svift.

Čak i da deluju, uklanjanje te kočnice može biti štetno.

Istraživanje iz 2023. godine u časopisu Alkohol i alkoholizam (Alcohol and Alcoholism) pokazalo je da mladi koji koriste ovakve dodatke češće imaju problematične obrasce pijenja.

„Najbolji način da izbegnete mamurluk jeste da ne pijete alkohol“, kaže Viver. „Ako pijete, pijte i vodu ili nesladjene napitke, i smenjujte alkoholna i bezalkoholna pića.“

Takođe, preporučuje se da se pre alkohola pojede obrok ili užina. Ili, kako kaže Viver: „Ne pijte na prazan stomak.“

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.