Čuvena čorba od leblebija autorke kuvarskih bestselera Alison Roman, za koju je recept prvi put objavljen u Njujork Tajmsu još 2018. godine, poznata je i kao „The Stew“ – jednostavan a ukusan vegetarijanski obrok inspirisan karipskom i indijskom kuhinjom.

sastojci:

Za pripremu ovog jela biće vam potrebno:

  • ¼ šolje maslinovog ulja, plus još za prelivanje
  • 1 veliki luk, seckan
  • 1 kašika sitno seckanog svežeg đumbira
  • 4 čena belog luka, mlevena
  • 1 ½ kašičica kurkume u prahu
  • ½ kašičice tucane  crvene paprike (može i ljute, po želji)
  • 2 konzerve leblebija, isprane i oceđene
  • 2 konzerve punomasnog kokosovog mleka
  • 2 šolje bujona od povrća
  • 1 ½ kašičica soli
  • ½ kašičice crnog bibera
  • 2 šolje listova kelja, iscepanih na komade veličine zalogaja
  • 1 šolja svežih listova nane ili korijandera
priprema:

Zagrejte ulje u velikom loncu ili šerpi, na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i kuvajte, povremeno mešajući, dok ne omekša, što traje otprilike pet do šest minuta.

Zatim dodajte đumbir, beli luk, kurkumu i tucanu crvenu papriku i kuvajte još dva minuta uz često mešanje.

Ubacite oceđene leblebije i pržite ih na ulju i začinima, često mešajući dok ne počnu da se raspadaju.

Kašikom ili špatulom blago izgnječite leblebije kako bi oslobodile skrob i zgusnule čorbu. Odvojite jednu šolju skuvanih leblebija za garniranje.

Sipajte kokosovo mleko i bujon od povrća, začinite solju i biberom, i dobro promešajte, skidajući sve komadiće sa dna lonca. Poklopite, pustite da proključa, a zatim smanjite vatru i ostavite da se krčka 25 do 30 minuta, ili dok se ne zgusne po vašoj želji.

Dodajte listove kelja i kuvajte još pet minuta dok ne omekšaju. Proverite ukus i po potrebi dodajte još začina.

Gotovu čorbu možete  poslužiti uz jogurt i pita hleb.

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.