
Ovo tradicionalno jelo idealan je izbor za porodični ručak ili kada želite da pripremite nešto zaista posebno i ukusno.
Spoj sočne ćuretine, kremastog sosa i mekanih mlinaca nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Priprema je jednostavnija nego što se čini, a rezultat je jelo puno bogatih ukusa.
Za pripremu će vam biti potrebni sledeći sastojci:
-
1 kg ćurećeg mesa (najbolje batak i karabatak sa kostima)
-
2 kašike ulja ili rastopljenog putera
-
1 kašičica soli
-
½ kašičice sveže mlevenog crnog bibera
-
1 kašičica slatke aleve paprike
-
2-3 čena belog luka (opciono)
-
200 ml vode ili pilećeg bujona
-
1 pakovanje mlinaca (oko 250 g)
-
400 g kisele pavlake (sa 20% mlečne masti)
-
50 g rendanog kačkavalja ili parmezana za posipanje (opciono)
priprema mesa:
Priprema započinje pečenjem ćuretine. Rernu zagrejte na 200°C, a meso dobro operite, osušite i utrljajte mešavinom soli, bibera i aleve paprike.
Stavite ga u dublji pleh, prelijte uljem ili puterom, dodajte blago zgnječene čenove belog luka ako ih koristite, i na dno posude sipajte vodu ili bujon.
Prekrijte posudu aluminijumskom folijom i pecite oko sat vremena, a zatim skinite foliju i pecite još 20-30 minuta dok meso ne dobije lepu, zlatnu koricu i ne počne da se odvaja od kostiju.
Izvadite meso da se prohladi, ali obavezno sačuvajte sav dragoceni saft koji je ostao u posudi.
slaganje jela
Dok se meso peče ili hladi, izlomite mlince na manje komade i potopite ih u vrelu, posoljenu vodu na samo dva do tri minuta da omekšaju. Odmah ih procedite kako se ne bi raskuvali.
Kada se ćuretina dovoljno prohladila, odvojite meso od kostiju i iscepkajte ga na komadiće. U saft od pečenja dodajte kiselu pavlaku i dobro promešajte žicom dok ne dobijete ujednačen, kremast sos, koji ćete začiniti po ukusu.
U taj sos zatim umešajte oceđene mlince i iscepkano meso, pa sve lagano sjedinite. Smesu rasporedite u vatrostalnu posudu, po želji pospite rendanim sirom, i vratite u rernu zagrejanu na 180°C.
Pecite petnaestak do dvadeset minuta, dok jelo ne počne da rumeni i krčka. Pre služenja, ostavite ga da odstoji nekoliko minuta kako bi se ukusi proželi. Poslužite toplo uz svežu zelenu salatu sa kiselkastim prelivom, koja će savršeno balansirati bogatstvo ovog jela. Prijatno!

