Ovaj ćureći rolat se može pripremiti ujutru i brzo ispeći kasnije tokom dana; to je jelo koje će izazvati divljenje u svakoj posebnoj prilici.

Ćureći file se roluje oko nadeva od brusnice i kobasice, i odlična je opcija za manja okupljanja.

Sastojci:

Nadev (Fil)

1 kašika neslanog putera

1 crni luk, iseckan na kockice

2 čena belog luka, sitno seckana

225 g svinjske kobasice

1 šolja hlebnih mrvica (od 2 kriške hleba, iscepkane)

2 kašike suvih brusnica

1 kašika seckanog svežeg peršuna

1/2 kašičice sušene majčine dušice

1/2 kašičice sušene žalfije

so i sveže mleveni crni biber po ukusu

1 veliko jaje, lagano umućeno

Rolat

1 pakovanje (oko 680 g) ćurećih filea

so i mleveni crni biber po ukusu

1 kašika neslanog putera

1 kašičica maslinovog ulja

1/4 šolje suvog belog vina

1 i 1/4 šolje pilećeg bujona ili temeljca, podeljeno

1 kašika kukuruznog skroba (gustina)

1 kašičica Dižon senfa

Uputstvo:

Zagrejte rernu na 180 stepeni C.

Za nadev, otopite puter u tiganju na srednjoj vatri. Dodajte luk i beli luk i dinstajte dok ne omekša, 3 do 4 minuta. Dodajte kobasicu u tiganj i mešajte dok se ne razmrvi i blago ne porumeni, 4 do 5 minuta. Ocedite masnoću iz kobasice, pa umešajte hlebne mrvice, brusnice, peršun, majčinu dušicu, žalfiju, jaje, so i biber; dobro promešajte.

Stavite ćureće filete na dasku za sečenje. Svaki file zarežite uzdužno skoro do kraja, ali ne sasvim, tako da se može otvoriti kao knjiga da bi se povećala površina.

Pokrijte svaki file sa 2 lista prozirne folije. Koristeći čekić za meso, istanjite ih na debljinu od oko 8 mm, pa začinite solju i biberom.

Položite dva filea jedan pored drugog, blago preklapajući ivice, da biste formirali jedan veliki file, pa ga pritisnite čekićem za meso da se filei spoje. Ravnomerno rasporedite nadev, ostavljajući oko 8 mm slobodne ivice sa strane.

Pažljivo čvrsto zarolajte, poput rolovane torte, i vežite roladu sa 4 do 5 komada kuhinjskog kanapa da biste je učvrstili. Rolada se u ovom trenutku može pokriti i premestiti u frižider da se peče kasnije, ako vam tako odgovara.

Zagrejte puter i ulje u tiganju za pečenje koji može u rernu na srednjoj vatri, dodajte roladu i zapecite sa svih strana, 8 do 10 minuta. Prelijte meso vinom i 1 šoljom pilećeg bujona; poklopite tiganj.

Pecite u zagrejanoj rerni, povremeno prelivajući, dok termometar za meso, umetnut u centar, ne pokaže 71 stepen C, 35 do 45 minuta. Izvadite ćuretinu iz tiganja i labavo je prekrijte komadom aluminijumske folije oko 10 do 15 minuta.

Umutite preostali pileći bujon sa kukuruznim skrobom i Dižon senfom, pa umešajte u tiganj (u sokove od pečenja). Krčkajte na srednjoj vatri, stalno mešajući, dok se ne zgusne, 3 do 4 minuta.

Uklonite kanap sa ćurećeg filea i isecite na kriške debljine oko 1 cm. Složite na tanjir za serviranje, prelijte sosom i poslužite.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.