Zamislite desert koji vas vodi na neodoljivo ukusno putovanje – “Crni Egipat” kolač zaista obećava upravo to, čaroliju ukusa.

Ne radi se samo o kolaču, već o fantastičnoj raskoši kremastih slojeva i tankim, vazdušastim korama od lešnika. Svaki zalogaj donosi božanstveni balans između bogate čokolade i hrskavog lešnika, pretvarajući običan trenutak u spektakl za nepce.

Ako vas je ikada zanimalo čime ćete oduševiti društvo, odgovor je – ovim kolačem.

Sastojci:

Kore:

  • 8 belanaca
  • 8 kašika šećera
  • 2 žumanca
  • 100 g pečenog, mlevenog lešnika
  • 2 kašike brašna
  • 5 g praška za pecivo

Krem:

  • 800 ml mleka
  • 6 žumanaca
  • 3 pudinga sa ukusom čokolade
  • 8 kašika šećera
  • 100g crne čokolade
  • 150 g maslaca
  • 100 g šećera u prahu

Krem II:

  • 500 ml slatke pavlake
  • 100 g kisele pavlake
  • 100 g pečenog mlevenog lešnika
Priprema:

Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni.

Ulupati belanca sa šećerom, dodati 2 žumanca, opet umutiti.

Dodati zatim brašno i prašak za pecivo i sve sjediniti malom brzinom miksera ili lopaticom.

Obložiti veliki pleh od rerne papirom za pečenje pa sipati celu masu za koru i poravnati. A onda odneti da se peče i temperaturu pečenja smanjiti na 180 stepeni.

Peći izmedju 20 i 25 minuta. Pečenu koru ohladiti pa preseći na pola.

Za krem staviti na vatru 600 ml mleka da provri.

Pomešati žumanca, šećer i puding od čokolade sa 200 ml mleka i umutiti žicom da ne bude grudvica.

U provrilo mleko zakuvati umućenu masu i mešati odmah kako vam ne bi zagorelo.

Odmah nalomiti crnu čokoladu i kada se otopi ostaviti fil pokriven kesom da se hladi.

Omekšao maslac umutiti sa šećerom u prahu, umutiti i puding, Puding mutimo zato što ako ga dodamo tako tvrdo ohladjenog ostaće nam grudvice.

Dodajemo umućeni puding iz 2 – 3 puta i sve mutimo zajedno.

Posebno mekano umutimo slatku pavlaku, dodamo lešnik i kiselu pavlaku i sve mutimo zajedno.

Ređanje: kora – krem I – krem II – kora – krem I – krem II

Za dekoraciju je dovoljno da kolač pospete lešnikom i čokoladom.

Prijatno!

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.