
Begova čorba je prilika da zaboravite na brza rešenja i prepustite se čarima sporog kuvanja, a rezultat će biti kremast i neodoljiv obrok.
Ova čorba je savršena za svaku priliku, bilo da želite da impresionirate goste ili da jednostavno uživate u kvalitetnoj hrani „na kašiku“.
sastojci:
- 2 bataka sa karabatacima
- 150- 200 gr šargarepe
- 100-150 gr celera
- manja glavica luka
- bamija
- so,biber, vegeta
- Za gustinu: 3-4 kašike kisele pavlake, 1 jaje, 1 kašika brašna
priprema mesa i bujona
Meso stavite u veliki lonac sa hladnom vodom, dodajte malo soli i pustite da se polako kuva.
Strpljenje je ključ, jer se time stvara osnova za savršen bujon. Dok se pile kuva, redovno skidajte penu koja se stvara na površini kako bi čorba ostala bistra. Kuvajte dok meso ne postane toliko meko da se odvaja od kostiju.
priprema čorbe
Kada je piletina kuvana, izvadite je iz lonca i ostavite da se malo prohladi.
Bujon procedite kroz sitnu cediljku. Dok se pile hladi, sitno iseckajte šargarepu, peršun i celer na kockice. U bujon dodajte seckano povrće i bamiju, pa ih kuvajte dok ne omekšaju. Pileće meso odvojite od kostiju i isecite na sitne komadiće. Vratite meso u čorbu.
Zatim, u manjoj posudi umutite žumance sa malo pavlake za kuvanje i kašikom brašna.
Postepeno dodajte malo vrućeg bujona u smesu sa jajima, neprestano mešajući, kako se jaja ne bi zgrušala. Zatim ovu smesu lagano umešajte u čorbu, neprestano mešajući dok se čorba ne zgusne. Kuvajte još par minuta, pazite da ne proključa.
Pred samo služenje, možete dodati malo svežeg peršuna za dodatnu svežinu.

