Predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj izjavio je danas da SRS nije želela nikakav nered na promociji njegove knjige o Srebrenici ali i dodao da članovi stranke imaju pravo da spreče svakog ko ometa njihove skupove.

On je novinarima u Skupštini Srbije rekao da u principu, na sve promocije SRS može doći ko želi, jer u stranci kako je naveo, ne vode računa ko je kakve ideološke orijentacije, ali i dodao da su problem uoči sinoćnje promocije u Beogradu izazvali aktivisti više NVO koji su „celog dana vodili kampanju“ protiv predstavljanja knjige „U Srebrenici nije bilo genocida“. 

„Na promociju su došli oni koji tvrde da se u Srebrenici dogodio genocid a mi smo još ranije predlagali Skupštini da svako ko to tvrdi treba da bude kažnjen sa 20 godina zatvora jer to je takva laž i tolika se šteta nanosi srpskim nacionalnim interesima da se to mora zaustaviti“, kazao je lider radikala. 

Šešelj je naveo da po obaveštenjima koje je dobio, nije bilo povređenih prilikom sinoćnjeg incidenta. 

„Ako je neka žena i pala, to se desilo jer se opirala pritisku da izađe. Neki muškarci koji su se siledžijski ponašali, odstranjeni su na malo grublji način. Da su ušli mirno u salu i seli, ne bismo nikog izbacivali ali oni su organizovano došli i čak hteli da dele neke svoje knjige“, kazao je Šešelj. 

Dodao je da je sa autoritetom predsednika stranke kome je službeno dozvoljeno da promoviše knjigu, rekao članovima stranke da isteraju aktiviste NVO. 

„Imamo pravo da sprečimo da nas neko ometa na našem skupu. Dobili smo tri sata na raspolaganje i dužni smo da zavodimo red i da skup protekne onako kako smo mi zamislili a ne oni“, kazao je Šešelj.

On je dodao da nikada nije išao na skupove Fonda za humanitarno pravo, Dveri ili Udruženja Jedan od pet miliona, s ciljem da ih ometa.

Prethodno je objavljeno da su članovi i simpatizeri Srpske radikalne stranke sinoć napali fizički aktiviste nevladinih organizacija pre početka promocije knjiga lidera radikala Vojislava Šešelja u zgradi Opštine Stari grad Beogradu.

Aktivisti Fonda za humanitarno pravo (FHP), Foruma ZFD i Inicijative mladih za ljudska prava došli su na promociju Šešeljevih knjiga sa namerom da joj prisustvuju i da prisutnima podele Dosije FHP-a „Zločini nad Hrvatima u Vojvodini“.

Članovi i simpatizeri radikala su aktiviste grubo gurali, bacali na pod i izbacili napolje iz opštinskih prostorija uz vređanja, psovke i pogrde.

„Ušli smo u u hol, počeli su da nas bacaju, guraju, psuju… Oborili su Natašu Kandić, i mene su oborili, izbacili su nas napolje. Nikakvo opštinsko obezbeđenje nismo videli, nikakvu policiju. U jednom trenutku je došao Šešelj i rekao da nas izbace“, ispričala je agenciji Beta Nataša Govedarica, direktorka beogradske kancelarije nemačke organizacije Forum ZFD.

„Nekada je bilo moguće otići na tribine koje su organizovali pristalice Ratka Mladića, razne ekstremističke desničarske organizacije. Ni tada nismo bili dobro primljeni ali nije bilo nikakvog nasilja. A ovo večeras je skup u zgradi jedne institucije. Oni su bili u stanju da nas nekoliko zgaze. Šešeljeva naredba je bila da nas izbace napolje. Gurali su nas, nas nekoliko je popadalo. Da je bila drugačija naredba, ko zna šta bi se desilo“, ispričala je agenciji Beta Nataša Kandić iz FHP-a.

Ona je ocenila da i ovaj slučaj, kao i brojni drugi u poslednje vreme, pokazuju da ekstremisti više nemaju nikakve kočnice i da osećaju da mogu neistomišljenicima da rade što god žele.

„Kao da ne postoji zakon. Zgrada opštine je javni objekat, nemaju pravo da nekoga tuku, udaraju, bacaju na pod“, navela je Nataša Kandić.

Nataša Govedarica je ocenila da je večerašnja promocija Šešeljevih knjiga zapravo „negiranje genocida u pseudonaučnoj formi uz potpis ratnog zločinca Vojislava Šešelja u centru Beograda, u prostorijama finansiranim sredstvima građana“.

„To je potvrda kontinuiteta nacionalističke politike koju je Srbija vodila ratovima i posle njih“, poručila je ona.

Vojislav Šešelj je u Hagu osuđen na deset godina robije, između ostalog i zbog zločina nad Hrvatima i drugim nesrpskim stanovništvom u Vojvodini tokom devedesetih godina 20. veka.

(Beta)

Komentara

  1. Miomir
    6. februara 2020. 17:30

    Bravo majstori

  2. zoran
    6. februara 2020. 19:56

    Osudjeni ratni zlocinac dobro sve naplacuje..ni veceg coveka ni manjeg Srbina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.