Dvojica organizatora prošlogodišnjih protesta „Jedan od pet miliona“ na Kosovu ogradila su se od odluke organizatora tih protesta u Beogradu da izađu na predstojeće izbore u Srbiji, preneo je portal KoSSev. Od odluke su se ogradili i organizatori protesta u Kruševcu, Kragujevcu, Čačku, Kikindi, Novom Sadu, prenose mediji.

Jedan od organizatora protesta na Kosovu Dejan Nedeljković napisao je na Tviteru da se ograđuje od „odluke organizacije sa istim imenom u Beogradu koja je odlučila da izađe na predstojeće izbore u Srbiji“ i dodao da „Jedan od pet miliona“ s Kosova – bojkotuje izbore, piše Kossev.

Drugi od tamošnjih organizatora Marko Jakšić napisao je da je saglasan s Nedeljkovićem i da su „ljudi koji su bili ‘Jedan od pet miliona’ iz Kosovske Mitrovice svakako za bojkot i protiv sulude odluke omladinaca iz prestonice“ – Beograda.

U Kragujevcu: „Na lažne izbore ne izlazimo“

Organizacioni odbor građanskog protesta “1 od 5 miliona” u Kragujevcu saopštio je da neće izlaziti na „lažne izbore“ i pozvao sugrađane da se u subotu ponovo okupe na protestu.

Na zvaničnoj Fejsbuk stranici odbora za organizaciju protesta objavljen je proglas upućen „slobodnim građanima Kragujevca“, u kome se navodi da je „fašistički režim“ uzdrman jednogodišnjim protestima i da na sve načne pokušava da opstane na vlasti.

U svojoj borbi da opstanu na vlasti, do poslednjeg od nas, više ne biraju sredstva, ističe se u proglasu, uz poruku – „na lažne izbore ne izlazimo“.

Sramnu propagandu režima demantovaćemo i ubuduće svake subote, na protestima, jer je naš stav jasan – bojkot, ističe se u proglasu.

U organizacionom odboru protesta rečeno je da članovi odbora smatraju da bi prekidom protesta izneverili hiljade sugrađana „koji su uložili ogromnu energiju i vreme u borbi protiv režima“.

U Čačaku: Nećemo izaći na izbore, podržaćemo odluku naroda

Organizatori protesta „Jedan od pet miliona – Čačak“ saopštili su da se „ograđuju“ od odluke kolega iz Beograda i najavili da će bojkotovati parlamentarne i lokalne izbore u Čačku koji bi trebalo da budu održani na proleće.

Oni su naveli da fejsbuk stranica „Jedan od pet miliona Čačak“ nije više pod njihovom kontrolom i da vesti koje se tamo pojavljuju nemaju veze sa organizatorima protesta u Čačku.

„Organizatori protesta ‘Jedan od pet miliona’ u Čačku ne žele da se bave spekulacijama zašto su se naše kolege u Beogradu odlučile na takav potez, ali budući da bi izlazak na izbore u ovom trenutku značio grubo kršenje ‘Sporazuma sa narodom’, mi se od takvih postupaka ograđujemo i osuđujemo ih“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da čačanski „Jedan od pet miliona“ neće izaći na izbore, već će podržati odluku naroda, kao i kompletne opozicije u bojkotu, ocenjujući da su izbori u ovakvim uslovima „nemogući“.

„Svako ima pravo da se bavi političkim životom i da zastupa politiku koju želi, ali niko ne sme da iskorišćava ime protesta, zarad svojih političkih ambicija. Studenti koji su se odlučili na ovaj potez mogu slobodno svojim imenom i prezimenom ili udruženjem izaći na izbore, ali ne ako to čine pod imenom svih nas koji smo mesecima organizovali prosteste širom Srbije“, navodi se u saopštenju.

Organizatori protesta u Čačku smatraju da su studenti iz beogradskog protesta prestali da budu deo „Jedan od pet miliona“ i da su uzurpirali naziv koji je simbol pobune građana više od godinu dana.

Saopštenje je potpisao jedan od organizatora protesta „Jedan od pet miliona“ u Čačku, student Radiša Ćeriman, koji je naveo da je pored organizacije protesta u Čačku bio i redovni učesnik u organizaciji protesta u Beogradu i idejni tvorac slogana „Stop krvavim košuljama“.

Protesti „Jedan od pet miliona“ održavani su u Čačku od sredine januara do kraja aprila prošle godine.

U Kruševcu: Ne pripadamo nikome

Od učešća na izborima ogradili su se i aktivisti i organizatori protesta „1 od 5 miliona“ u Kruševcu. Oni su poručili da građani koji su na ulicama tražili bolje ne pripadaju nikome, pa ni udruženju iz Beograda, za koje su rekli da je poželelo da govori u ime svih koji su pod ovim sloganom prkosili režimu i sistemu. 

„Niko neće odlučivati na ovakav bezobrazan i bezobziran način u ime svih nas koji smo sebe davali na protestima. To nikakav papir iz APR-a neće promeniti, niti dati legitimitet onima koji su poželeli da budu veći od naše zajedničke borbe, borbe svih nas, svih građana Kruševca i Srbije koji su pod parolom ‘1od 5 miliona’ protestovali više od godinu dana“, poručili su aktivisti iz Kruševca.

Oni su pozdravili Kikindu, Novi Sad, Bor, Kragujevac i druge gradove koji su se ogradili od predstavnika udruženja „1 od 5 miliona“ iz Beograda.

Udruženje „Jedan od pet miliona“ je saopštilo da će izaći na predstojeće izbore kako bi sprečilo „trojance“ da uzmu još jedan mandat.

To udruženje koje je više od godinu dana organizovalo proteste u Beogradu, saopštilo je i da više neće učestvovati na njima.

Komentar(1)

  1. Нервозни гласач
    29. januara 2020. 15:06

    Тако и треба ! Није бојкот једна жена, што си главо замишљена ? Јак фактор СМС и Сер Жиле па ће они да поведу народно коло.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.