BOŽIĆ – Pravoslavni vernici koji poštuju julijanski kalendar, danas slave praznik rođenja Isusa Hrista.

Običaji su različiti u zavisnosti od dela sveta u kojem se praznuje, pa tako u Rusiji postoji poseban jelovnik za ovaj dan i Rusi pripremaju 12 jela u čast 12 apostola, dok u Gruziji i Africi, recimo, vernici izlaze na ulice u svečanu šetnju.

U Srbiji se Božić proslavlja u krugu porodice, uz pozdrav „Hristos se rodi“ i odgovor „Vaistinu se rodi“.

MALČANSKOM BERBERINU ODREĐEN PRITVOR – Viši sud u Nišu, nakon saslušanja i na predlog Višeg javnog tužilaštva u tom gradu, odredio je pritvor do 30 dana Ninoslavu Jovanoviću iz niškog sela Malča, protiv koga tužilaštvo vodi istragu za otmicu i silovanje.

Podsetimo, on je 20. decembra kidnapovao maloletnu Moniku Karimanović iz Suvog Dola kod Niša.

Sud je, na predlog tužilaštva, odredio pritvor zbog opasnosti od bekstva, okolnosti koje ukazuju da će ponoviti krivično delo, kao i zbog činjenice da se okrivljeni tereti za krivično delo za koje je propisana kazna zatvora preko 10 godina, a usled čijeg je izvršenja došlo do uznemirenja javnosti, koje može ugroziti nesmetano vođenje krivičnog postupka.

MUP: IDENTITET JOVANOVIĆA POTVRĐEN, NEMA MESTA SPEKULACIJAMA – Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je identitet uhapšenog Ninoslava Jovanovića iz sela Malča kod Niša potvrđen na osnovu otisaka prstiju i da su utvrđivanje njegovog identiteta obavili kriminalistički forenzičari.

MUP je apelovao na sve da, kako kažu, ne objavljuju „raznorazne neistine“ i da „širenjem dezinformacija putem društvenih mreža ne uznemiravaju javnost i građane Srbije“.

Na društvenim mrežama pojavile su se uporedne fotografije Ninoslava Jovanovića od ranije i onih nakon hapšenja, na kojima je vidno mršaviji.

VUČIĆ POTVRDIO DA JE O SPORNOM ZAKONU RAZGOVARAO SA ĐUKANOVIĆEM – Pošto je odustao od odlaska u Crnu Goru, predsednik Srbije Aleksandar Vučić Badnji dan je, unošenjem badnjaka, obeležio u Predsedništvu.

Kaže da Srbija želi da gradi dobre odnose sa Crnom Gorom, ali i da neće kriti da vidi sa kojim se problemima suočava srpski narod u toj zemlji. 

Za crnogorski Zakon o slobodi veroispovesti kako kaže nije mogao da zna unapred, niti da reaguje, jer je Crna Gora suverena država. Ali je o njemu razgovarao sa Đukanovićem.

„Kada se Zakon pojavio u proceduri, ja sam o tome razgovarao sa Đukanovićem u Albaniji, gde sam ga video, i moram da kažem relativno dugo smo o tom zakonu razgovarali“, izjavio je Vučić.

TAČIJEV ROK KURTIJU – Predsednik Kosova Hašim Tači dao je lideru Samoopredeljenja Aljbinu Kurtiju dodatnih 48 sati da predloži mandatara za sastav nove Vlade Kosova, navodeći da će po isteku tog roka preduzeti, kako kaže, „druge Ustavom predvidjene poteze“.

Tači je to objavio na Fejsbuku nakon dašanjeg razgovora sa Krutijem, koji je najavljen kao „važan korak ka daljem konstituisanju kosovskih institucija“.

Ni nakon današnjeg sastanka lidera pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija i predsednika Kosova Hašima Tačija nema dogovora o tome ko će biti mandatar za formiranje nove vlade.

CRNOGORSKA NOVINARKA PUŠTENA IZ PRITVORA – Sudija za istragu podgoričkog Osnovnog suda Miladin Pejović ukinuo je pritvor urednici FOS medija Anđeli Đikanović. Tužiteljka Ana Kalezić tražila je određivanje pritvora zbog činjenice da je „osumnjičena novinar i da je kao novinar očigledno iznošenjem lažnih vesti na portalu izazvala paniku među građanima“.

Sudija Pejović je ocenio da okolnosti navedene u predlogu za određivanje pritvora ne dovode do realnog i objektivno utemeljenog zaključka da će osumnjičena u slučaju odbrane sa slobode ponoviti krivično delo.

Đikanovićeva je uhapšena u nedelju zbog krivičnog dela izazivanje panike i nereda. Uhapšena je svega par sati nakon što je objavila tekst „FOS saznaje: Pripadnici ROSU na raspolaganju Crnoj Gori za Badnji dan“.

ROHANI ODGOVORIO TRAMPU UPOZORENJEM – „Nikada ne pretite iranskoj naciji“, objavio je iranski predsednik Hasan Rohani na „Tviteru“ kao odgovor na borbene izjave američkog predsednika Donalda Trampa koji je u subotu pretio da će gađati 52 cilja u Iranu.

„Oni koji se pozivaju na broj 52, takođe bi trebalo da se sete broja 290. # IR655“, napisao je Rohani u referenci na avion na letu broj 655 kompanije „Iran er“ koji je jula 1988. godine oborio američki ratni brod iznad Zaliva, uz pogibiju 290 ljudi.

Američki predsednik je poslao niz pretnji Islamskoj Republici od petka kada je u američkoj raciji u Bagdadu likvidiran iranski general Kasema Solejmani.

Teheran je obećao da će se „teško osvetiti“ za tu smrt, u pravo vreme, uključujući i vojnu akciju.

„PRESTANITE DA SE MEŠATE I ŠALJETE TRUPE, DOSTA JE BILO“ – Izaslanik UN za Libiju Gasan Salame rekao je u ponedeljak uveče, posle dvočasovnog sastanka u Savetu bezbednosti UN, da je „ljut“ jer po šesti put poziva da zaustavi strano mešanje u sukob u Libiji.

„Stvarno sam ljut kada vidim da svi žele da razgovaraju o Libiji, ali vrlo malo o Libijcima, šta se dešava sa Libijcima“, rekao je on novinarima nakon sastanka. „Dosta je bilo, Libijci su dovoljno pretrpeli“, dodao je on.

Upitan o dolasku turskih vojnika u Libiju, kao podrška libijskoj Vladi nacionalnog jedinstva, Gasan Salame je odgovorio da je „Libija previše patila zbog raznoraznog stranog uplitanja“.

JOKIĆEV REKORD KARIJERE – Košarkaši Denver Nagetsa upisali su novu pobedu, a ovoga puta pao je tim Atlanta Hoksa rezultatom 123:115.

Kada najbolji igrač ekipe ima svoj veče i ostvari rekord karijere, u tom slučaju nema priče o velikim preokretima.

Jokić je meč završio sa 47 ubačenih poena. Da, da, dobro ste pročitali 47. Uz 64 odsto uspešnosti u šutu iz igre (16 od 25), ali i 8 skokova, 5 asistencija i 2 ukradene lopte.

“Nisam ovo planirao. Pustio sam da utakmica sama diktira tempo i moje poteze”, rekao je on.

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.