Prema nezvaničnim rezultatima hrvatske Državne izborne komisije, u prvom krugu predsedničkih izbora pobedio je Zoran Milanović.

Na osnovu 99,40 odsto obrađenih biračkih mesta, kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) i bivši premijer vodi sa 29,54  odsto glasova, dok je na drugom mestu aktuelna predsednica Kolinda Grabar Kitarović sa 26,67 posto. Treći je Miroslav Škoro sa 24,44 odsto glasova.

Kako su pristizali rezultati razlika između Milanovića i aktuelne predsednice se smanjivala, pa je sa oko 5, došla na oko tri odsto. Ali, pažnja je bila najviše usmerena na razliku između Kolinde Grabar Kitarović i Miroslava Škora u borbi za drugi krug.

Na kraju je postalo jasno da će se u drugom krugu 5. januara suočiti kandidati dve najveće hrvatske stranke SDP i HDZ.

Odmah po zatvaranju izbornih mesta, objavljene izlazne ankete prema kojima razlika između Grabar-Kitarović i Škora bila je na nivou statističke greške koja iznosi 1,3 odsto. Slična situacija je bila i kada su objavljene druge ankete.

Izlazne ankete obuhvataju Hrvatsku, bez glasova iz dijaspore.
Na predsedničkim izborima u Hrvatskoj zabeležena je veća izlaznost birača u odnosu na poslednje izbore za šefa države pre pet godina, pokazuju najnoviji podaci Državne izborne komisije (DIP).

Do 16.30 na birališta je izašlo 38,82 odsto ili oko 1,34 miliona od ukupno 3,9 miliona birača, a u istom periodu 2014. glasalo je za oko 103.000 manje, odnosno 36,36 odsto građana s pravom glasa.

Ukupno je bilo 11 kandidata. Na glasačim listićima nalaze se imena Nedjeljka Babića (HSSČKŠ), Ante Đapića (DESNO), Kolinde Grabar-Kitarović (HDZ), nezavisnih Darija Juričana i Mislava Kolakušića, Dejana Kovača (HSLS), Zorana Milanovića (SDP), nezavisne Dalije Orešković, Katarine Peović (RF), Ivana Pernara (SIP), kao i nezavisnog Miroslava Škore, prethodno poznatog kao pevača patriotskih pesama koji je prema istraživanjima treći favorit.

MILANOVIĆ VODI U GRADOVIMA, KOLINDA TREĆA U ZAGREBU

Prema preliminarnim rezultatima Državne izborne komisije, Zoran Milanović vodi u tri najveća grada – Zagrebu, Splitu i Rijeci, dok je najviše glasova u (svom) Osijeku osvojio Miroslav Škoro.

Milanović je u Zagrebu osvojio 33,33 odsto glasova, sledi Miroslav Škoro s 23,37, a treća je Kolinda Grabar-Kitarović sa 20,14 odsto glasova.

U Splitu s 30,53 odsto glasova je prvi Milanović, Kolinda Grabar-Kitarović je druga je s 24,99 odsto, a treći Škoro s 22,20 odsto, prenosi Hina.

U Rijeci je Milanović osvojio 41,99 odsto glasova, druga je Kolinda Grabar Kitarović s 19,46 posto, a Škoro treći s 12,92 posto.

Škoro vodi u Osijeku s 35,47 odsto glasova. Druga je Grabar Kitarović s 26,20 odsto, a treći Milanović s 22,38 odsto.

MILANOVIĆ: NEKA POBEDI BOLJI, A TO SAM JA…

„Idemo u drugi krug, ali ne idemo u rat, ratovi su gotovi“, rekao je Zoran Milanović u svom izbornom štabu..

„Neka pobedi bolji. A to sam ja. Za dve nedelje biće šta bude, nikakve gorčine ni straha nema“, rekao je u govoru Milanović.

„Imam velike šanse i pozivam sve hrvatske ljude da dobro razmisle i na kraju izađu na izbore i daju mi taj mali komad vere, bez toga ne postojim“, rekao je Milanović.

GRABAR KITAROVIĆ: BILO JE DESET NA JEDNU

Kolinda Grabar Kitarović je rekla da suparnike neće bazvati protiv kandidatima, već sukandidatima i svima je čestitala na rezultatima.

„Ovo je bila bitka, deset na jedan, deset na jednu, a imala sam i jakog sukandidata na svom političkom spektru za razliku od gospodina Milanovića. A sada se svi moramo skupiti i krenuti po pobedu“, kaže Grabar-Kitarović.

Zahvalila je potom HDZ-u, svojoj porodici i svakom članu svog tima., hrvatskim braniteljima, mladim biračima…

„Vi ste rođeni u miru, vi ste budući lideri, oni koji će preuzeti kormilo naše države. Ovu Hrvatsku gradimo za vas i vašu decu i zato moramo gledati u budućnost, a nikako u prošlost“, rekla je.

KAKO SE GLASALO U SRBIJI I BIH

Državljani Hrvatske u BiH i Srbiji najviše glasova na današnjim predsedničkih izborima u Hrvatskoj dali su kandidatu HDZ-a Kolindi Grabar Kitarović, podaci su Državne izborne komisije.

Na osnovu obrađenih 70,45 odsto biračkih mesta u BiH, Kitarovićeva je osvojila 64,46 odsto glasova.

Na drugom mestu je nezavisni kandidat Miroslav Škoro sa osvojenih 27,81 odsto glasova, dok je kandidat opozicionog SDP-a Zoran Milanović osvojio 4,32 odsto glasova.

Ostalih devet predsedničkih kandidata osvojilo je manje od jedan odsto glasova birača u BiH.

Na osnovu obrađenih svih biračkih mjesta u Srbiji, Kitarovićeva je osvojila 292 glasa ili 40,61 odsto glasova, Milanović 153 glasa ili 21,27 odsto, a Škoro 147 glasova ili 20,44 odsto.

Na dva biračka mesta u Srbiji – u Ambasadi Hrvatske u Beogradu i Konzulatu u Subotici glasalo je ukupno 719 lica sa pravom glasa.

KO JE PRAVI „POBEDNIK“ IZBORA?

Jedan od pobednika predsedničkih izbora u Hrvatskoj, utisak je tamošnjih medija, svakako je Dario Juričan.

Njegova satirična kampanja u kojoj je biračima nudio koruptivni rast, koruptivni red i korupciju dostupnu svakome, očigledno je imala odjek pa je prema prvim rezultatima osvojio između tri i četiri odsto.

Odmah nakon objave izlaznih anketa u 19 sati Juričan se oglasio na svom Fejsbuk profilu:

“KRIMINALCI! Hvala vam što ste glasali za mene! Trudit ću se da vas iznevjerim i da kradem duplo više od ovih majstora na vlasti! Za sebe ću kao pobjednika izbora uzet Zagrebački holding, a vama ću ostavit mrvice…”, napisao je, između ostalog Dario Juričan.

On je potom za HRT – u reakciji na komentar da je on jedan od iznenađenja izbora i svojevrsni pobednik – izjavio: “Ja sam nemoralni pobednik izbora.

On je rekao da će se i u drugom krugu zalagati da pobedi najgori.

Juričan je, inače, poznat po tome što je zvanično promenio ime u Milan Bandić, ali mu uprkos sudskoj odluci u njegovu korist nije dozvoljeno da se kandiduje pod imenom zagrebačkog gradonačelnika.

On je rekao da će u drugom krugu dodati treće ime, a to je – Milan Bandić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.