Televizijske kamere usnimile su čelnike Francuske, Velike Britanije, Kanade i Holandije dok su, kako se čini, ismevali američkog predsednika Donalda Trampa na prijemu u Bakingemskoj palati priređenom u utorak uveče, uoči samita NATO-a.

Snimak kanadske televizije CBC pokazuje da su se francuski predsednik Emanuel Makron, britanski premijer Boris Džonson i njegov kolege Džastin Trudo iz Kanade, i Mark Rute iz Holandije očito dobro zabavljali u razgovoru s princezom Anom.

Džonson, prema snimku, pita Makrona „a vi zbog toga kasnite?“, na što Trudo dodaje „kasni zato što se konferencija za novinare odužila za 40 minuta“.

Makron je u utorak posle podne razgovarao s Donaldom Trampom koji je pre samita oštro napao francuskog predsednika zbog njegove ocene o NATO-u i zbog planiranog oporezivanja američkih tehnoloških kompanija.

Macron i Tramp dugo su odgovarali na pitanja novinara, što nije bilo predviđeno protokolom i Makron je odgovorio da „ostaje pri svojim tvrdnjama“ o NATO-u kao savezu koji je u stanju „moždane smrti“, što je Tramp nazvao „uvredljivim“.

Džastin Trudo na snimku uz smešak govori „lepo se videlo da je ekipa ostala bez teksta“, ali nije jasno na koga je mislio. Niko od prisutnih nije spomenuo Trampa po imenu, preneo je CNBC.

Kao i za vreme prethodnog samita NATO-a, Tramp nije poštovao protokol već je izjave za novinare u društvu čelnika savezničkih zemalja iskoristio da nepredviđeno odgovara na pitanja međunarodnih medija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.