
Baski čizkejk sa ukusom medenjaka donosi praznični preokret najboljem metodu za pravljenje čizkejka.
Brz je i jednostavan, ne zahteva koru, a za one skoro neizbežne pukotine na vrhu postoji rešenje – samo napravite nekoliko ukrasnih „kraljevskih pahulja“.
Za ljubitelje medenjaka i čizkejka, ovo je najkremastija i najukusnija kombinacija omiljenih ukusa koju možete zamisliti.
Sastojci:
Glazura od kraljevskih pahulja (opciono)
1 veće belance
1 prstohvat vinskog praška za pecivo (Kalijum bitartrat) – može se zameniti sa par kapi limunovog soka
1 ½ šolja šećera u prahu (po potrebi i više)
Čizkejk
1 kašika omekšanog neslanog putera (za podmazivanje kalupa i papira)
680 g krem sira
3 kašike mekog brašna
¾ šolje belog šećera
¼ šolje gustog meda
1 kašičica ekstrakta vanile
¾ kašičica kuhinjske soli
2 ½ kašičice đumbira u prahu
1 ¼ kašičica cimeta
⅛ kašičice karanfilića u prahu
1 veće žumance
4 veća jaja
1 ¼ šolja pavlake za kuvanje (neutralne pavlake)
Uputstvo za pripremu:
Kraljevske pahulje:
U posudi umutite belance, kalijum bitartrat i jednu šolju šećera u prahu. Nastavite sa mućenjem dodajući preostali šećer kašiku po kašiku, dok ne dobijete veoma čvrstu glazuru. Prebacite smesu u dresir kesu. Na papiru za pečenje iscrtajte različite oblike pahulja. Ostavite ih da se suše i stvrdnu 12 do 24 sata pre korišćenja.
Priprema kalupa:
Zagrejte rernu na 200°C.
Blago podmažite puterom kalup za tortu od 23 cm. Isecite veliki krug papira za pečenje tako da obloži dno i ivice, prelazeći ivicu kalupa za oko 3-4 cm. Papir obilno podmažite puterom i utisnite ga u kalup (strana sa puterom nagore). Dobro pritisnite nabore papira uz ivice da smesa ne bi iscurila.
Priprema smese:
U posudu stavite krem sir, brašno, šećer, med, vanilu, so, đumbir, cimet i karanfilić. Mutite mikserom dok smesa ne postane lagana i vazdušasta.
Dodajte žumance i jedno celo jaje, pa sjedinite. Dodajte preostala 3 jaja jedno po jedno, muteći dobro nakon svakog. Na kraju umešajte pavlaku za kuvanje. Špatulom prođite uz ivice posude i poslednji put promešajte da sve bude ujednačeno.
Sipajte smesu u pripremljen kalup. Udari kalup o radnu površinu 3-4 puta kako bi izašli mehurići vazduha.
Pečenje:
Pecite u gornjem delu rerne 45 minuta.
Povećajte temperaturu na 235°C i pecite još oko 10 minuta, dok čizkejk ne naraste i ne dobije lepu tamnu boju, ali tako da sredina i dalje podrhtava kada prodrmate kalup.
Ostavite čizkejk da se hladi u kalupu na žičanoj rešetki najmanje sat vremena, a zatim ga pažljivo podignite pomoću papira i prebacite na tanjir. Držite u frižideru nekoliko sati ili preko noći.
Pre služenja ukrasite pahuljama.
Prijatno!



