
Ova čorba od pečuraka je kremasta i bogata, a priprema se veoma lako.
Duga, lagana karamelizacija pečuraka zahteva malo strpljenja, ali ona zaista oslobađa njihov magični ukus, što je i glavna tajna ovog recepta.
Ovaj recept može biti primamljivo predjelo ili glavno jelo — iskusite baršunaste slojeve ukusa i nikada više nećete kupiti onu iz prodavnice.
Sastojci:
¼ šolje neslanog putera
2 pakovanja (po 450-500 g) svežih šampinjona ili drugih pečuraka
1 glavica crnog luka, iseckana na kockice
1 ½ kašika mekog brašna
6 grančica sveže majčine dušice (vezenih u buketić kuhinjskim koncem)
2 čena belog luka
4 šolje (oko 1 l) pilećeg bujona, ili više po ukusu
1 šolja vode, ili više po ukusu
1 šolja pavlake za kuvanje
So i sveže mleveni crni biber po ukusu
Listići majčine dušice za dekoraciju
Uputstvo za pripremu:
Otopite puter u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Prodinstajte pečurke sa prstohvatom soli dok ne pustite sokove, oko 5 do 10 minuta.
Smanjite vatru na srednje tihu i nastavite da kuvate, često mešajući, dok tečnost ne ispari i dok se pečurke ne karamelizuju (postanu tamno braon), još 15 do 25 minuta.
Dodajte crni luk u pečurke; kuvajte dok luk ne postane mekan i staklast, oko 5 minuta.
Umešajte brašno u smesu sa pečurkama i kuvajte, često mešajući, oko 2 minuta kako biste neutralisali ukus sirovog brašna.
Ubacite buketić majčine dušice i cele čenove belog luka, pa ulijte pileći bujon i vodu. Smanjite vatru na tihu i ostavite da krčka sat vremena. Nakon toga izvadite i bacite buketić majčine dušice.
Ispasirajte čorbu blenderom u serijama dok ne postane potpuno glatka i gusta.
Umešajte pavlaku za kuvanje. Ako je čorba previše gusta, dodajte malo bujona ili vode. Začinite solju i biberom.
Sipajte u činije i ukrasite pečurakama i listićima majčine dušice.
Prijatno!



