Ova čorba od pečuraka je kremasta i bogata, a priprema se veoma lako.

Duga, lagana karamelizacija pečuraka zahteva malo strpljenja, ali ona zaista oslobađa njihov magični ukus, što je i glavna tajna ovog recepta.

Ovaj recept može biti primamljivo predjelo ili glavno jelo — iskusite baršunaste slojeve ukusa i nikada više nećete kupiti onu iz prodavnice.

Sastojci:

¼ šolje neslanog putera

2 pakovanja (po 450-500 g) svežih šampinjona ili drugih pečuraka

1 glavica crnog luka, iseckana na kockice

1 ½ kašika mekog brašna

6 grančica sveže majčine dušice (vezenih u buketić kuhinjskim koncem)

2 čena belog luka

4 šolje (oko 1 l) pilećeg bujona, ili više po ukusu

1 šolja vode, ili više po ukusu

1 šolja pavlake za kuvanje

So i sveže mleveni crni biber po ukusu

Listići majčine dušice za dekoraciju

Uputstvo za pripremu:

Otopite puter u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Prodinstajte pečurke sa prstohvatom soli dok ne pustite sokove, oko 5 do 10 minuta.

Smanjite vatru na srednje tihu i nastavite da kuvate, često mešajući, dok tečnost ne ispari i dok se pečurke ne karamelizuju (postanu tamno braon), još 15 do 25 minuta.

Dodajte crni luk u pečurke; kuvajte dok luk ne postane mekan i staklast, oko 5 minuta.

Umešajte brašno u smesu sa pečurkama i kuvajte, često mešajući, oko 2 minuta kako biste neutralisali ukus sirovog brašna.

Ubacite buketić majčine dušice i cele čenove belog luka, pa ulijte pileći bujon i vodu. Smanjite vatru na tihu i ostavite da krčka sat vremena. Nakon toga izvadite i bacite buketić majčine dušice.

Ispasirajte čorbu blenderom u serijama dok ne postane potpuno glatka i gusta.

Umešajte pavlaku za kuvanje. Ako je čorba previše gusta, dodajte malo bujona ili vode. Začinite solju i biberom.

Sipajte u činije i ukrasite pečurakama i listićima majčine dušice.

Prijatno!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.