Bajadere i medeno srce su kolači uz koje smo odrasli – oni koji se vezuju za praznike, porodična okupljanja i stare sveske sa receptima.

U posnoj verziji, oni ne gube ono najvažnije: prepoznatljiv ukus, bogatu teksturu i osećaj domaćeg kolača.

U nastavku, Markiza Living vam donosi dva posna klasika, prilagođena savremenoj kuhinji, ali verna onom što ih čini omiljenima generacijama.

SASTOJCI:

Bajadere

Donji sloj:

  •  100 g mlevenog keksa bez šećera
  •  50 g mlevenih badema
  •  50 g mlevenih lešnika
  •  1 kašika putera od badema (oko 15 g)
  •  15 g meda
  •  1 kašika kakao praha
  •  100 ml biljnog mleka bez šećera

Gornji sloj:

  •  100 g mlevenih oraha
  • 100 g mlevenog keksa bez šećera
  •  70 ml biljnog mleka bez šećera

Glazura:

  • 50 g tamne čokolade
  • 1 kašičica kokosovog ulja (5 g)
Priprema:

Pomešajte sve sastojke za donji sloj dok ne dobijete kompaktnu masu i utisnite je u pravougaoni pleh obložen papirom za pečenje. Zatim sjedinite orahe, keks i biljno mleko za gornji sloj, pa ga ravnomerno rasporedite preko prve smese i pritisnite.

Za glazuru otopite tamnu čokoladu s kokosovim uljem i prelijte preko kolača. Ostavite u frižideru da se stegne najmanje 2 sata pre sečenja na 20 kockica.

SASTOJCI:

Medeno srce

  • 500g tip 400 brašna
  • 200g šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 kašike kakaa
  • 150 ml ulja (maslinovo ili suncokretovo, izbor je na vama)
  • 1 kašika cimeta
  • 200ml mineralne vode
  • 200ml biljnog mleka + 50ml za preliv

Nadev:

  •  tegla pekmeza od kajsije
  •  preliv: 200g posne crne čokolade
Priprema:

Pomešati sve sastojke za koru i polovinu prebaci u pleh (na papir za pečenje), a zatim peći na 180 stepeni 10-15 min. Izbockajte koru dok je vrela, potom je prelijte ostatkom mleka, nafilujte džemom, a zatim preko nadeva rasporedi ostatak smeše za koru.

Ponovite postupak za pečenje. Istopite čokoladu (dodajte 2 kašike ulja kako bi lakše sekli posle) i prelijte preko kore.

Ostaviti da se potpuno prohladi preko noći, nakon čega ga možete seći.

Prijatno!

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.