Načelnik Kopnene vojske Francuske Tijeri Birkar izrazio je „duboko ogorčenje“ zbog toga što je pariski nedeljnik „Šarli ebdo“ objavio satirične crteže o vojnoj operaciji u Maliju, gde je nedavno poginulo 13 francuskih vojnika, prenosi N1.

Satirični nedeljnik s dugom antimilitarističkom tradicijom objavio je crteže koji povezuju pogibiju vojnika s kampanjom regrutacije koju je nedavno pokrenula francuska vojska.

Na jednom crtežu je prikazan predsednik Emanuel Makron ispred kovčega prekrivrenog francuskom zastavom, sa sloganom kampanje za regrutaciju vojnika: „Pridružio sam se redovima kako bih se isticao od ostalih“.

Ti crteži nisu objavljeni u štampanom izdanju lista, već samo na internetu.

„Imamo duboko ogorčenje i nerazumevanje prema crtežu Šarli Ebdoa“, naveo je na Tviteru general Tijeri Birkar i dodao da saoseća s porodicama poginulih vojnika.

Još uvek nije bilo reakcija iz redakcije Šarli Ebdoa, a s obzirom na veliku istoriju nezadovoljstava njihovim crtežima i iskustvo u vezi sa njihovim odgovorima, uskoro bi mogla da se pojavi i nova karikatura.

Francuski vojnici su poginuli u sudaru dva helikoptera tokom operacije protiv džihadista, a u Parizu će im biti odata počast u prisustvu predsednika Francuske i predsednika Malija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.