Italijani imaju veoma stroga pravila kada je reč o pravljenju karbonare, što pokazuje nedavna reakcija italijanskih zvaničnika na pojavu „lažnog karbonara sosa“ belgijske kompanije Delez na policama prodavnice u Evropskom parlamentu.
Sada je italijanski ministar poljoprivrede, Frančesko Lolobriđida, pozvao na hitnu istragu navodnog kulinarskog zločina na policama prodavnice unutar institucije u Briselu, piše američki CNN.
Proizvod, koji pravi belgijski proizvođač hrane Delez (Delhaize), ne tvrdi da je sos napravljen u Italiji, ali, prema rečima kritičara, čini kardinalni greh time što koristi dimljenu pancetu umesto guančale (guanciale) u receptu.
Autentični recepti za karbonaru tradicionalno uključuju guančale, pekorino sir, grana sir. Nije prihvatljivo zameniti ga pancetom, prema časopisu La Cucina Italiana, svojevrsnoj bibliji italijanske kuhinje.
Lolobriđida je izrazio je nezadovoljstvo zbog incidenta u objavi na Fejsbuku u utorak.
„Ostavivši po strani pancetu u karbonari, svi ovi proizvodi predstavljaju najgore od proizvoda koje predstavljaju kao italijanske“, napisao je. „Neprihvatljivo je videti ih na policama supermarketa Evropskog parlamenta. Zatražio sam hitnu istragu“.

Delezova karbonara koja je izazvala burne reakcije u ItalijiFoto Delez
Nacionalni ponos i UNESCO
Za Lolobriđidu, člana stranke Braća Italije (Fratelli d’Italia) premijerke Đorđe Meloni, problem nije samo stvar lošeg ukusa, već i nacionalnog ponosa.
Italija trenutno pokušava da njena kuhinja bude priznata od UNESCO-a kao nematerijalno kulturno nasleđe čovečanstva, a odluka se očekuje u decembru. A hrana koju predstavljaju italijanskom, koja je uobičajena širom sveta, razvodnjava autentičnost jednog od najvažnijih aspekata italijanske kulture, kaže Lolobriđida.
„Naša kuhinja je jednostavna, ali nije laka“, rekao je Lolobriđida na letnjem festivalu u Njujorku u julu. „More i zemlja nam daju ono što nam je potrebno, a zahvaljujući našim proizvođačima možemo da računamo na izuzetan kvalitet proizvoda“, rekao je.
Ekonomska šteta od „lažnih“ italijanskih proizvoda
Najveća italijanska poljoprivredna i stočarska lobistička grupa Klorideti (Coldiretti) kaže da je skupa proizvodnja hrane koju predstavljaju kao da je italijanska.
„Skandal lažnih italijanskih proizvoda košta našu zemlju 120 milijardi evra godišnje, što paradoksalno dovodi do toga da najveći falsifikatori italijanske izvrsnosti zapravo budu industrijalizovane zemlje“, navodi se u saopštenju grupe u utorak, nakon što je Lolobriđida pozvao na istragu belgijskog sosa.
BEZ ODGOVORA DELEZA, Evropski parlament uklonio proizvod
Belgijska kompanija Delez koja je proizvela sos nije odgovorila na CNN-ov zahtev za komentar, ali je Evropski parlament saopštio da je proizvod sada uklonjen sa polica prodavnice.
Klorideti navodi nekoliko italijanskih namirnica, uključujući mocarelu, salamu, mortadelu i pesto, koje se redovno falsifikuju.
Klorideti dodaje da upotreba boja italijanske zastave, izmišljenih naziva proizvoda koji zvuče italijanski, pa čak i fotografija italijanskih spomenika predstavlja regulatorni problem i da su takve prezentacije obmanjujuće prema propisima Evropske unije.
Ranije kontroverze oko karbonare
Najnovija prepirka oko karbonare nije prvi put da je ovo jelo izazvalo buru.
Prošle godine Hajnc (Heinz) je predstavio konzerviranu verziju „špageti karbonara“, opet sa pancetom umesto guančalea, što je izazvalo poređenja sa mačjom hranom i navalu živopisnih komentara.
Autentičnost italijanske kuhinje dugo se smatrala sastavnim delom njenog kulturnog nasleđa, ali neki Italijani veruju da je vreme za evoluciju.






