
Evo recepta za univerzalne mafine koji je kreirala Stef De Sousa, kuvarica i influenserka poznata i kao kraljica air fryera. Ovaj recept je savršen jer se lako prilagođava, bilo da želite slatki ili slani doručak.
Sastojci za osnovnu smesu:
-
2 šolje brašna +kesica praška za pecivo
-
1,5 šolja prirodnog jogurta
-
1/2 šolje ulja
-
2 jaja
Sastojci za slatku verziju:
-
1/2 do 1 šolja šećera (zavisno od ukusa)
Dodaci po izboru (ukupno 2 šolje):
-
Za slatke: maline, borovnice, komadići čokolade
-
Za slane: slanina i kukuruz, šunka i sir, masline i sušeni paradajz
Priprema:
Počnite tako što ćete pomešati osnovne sastojke, brašno, jogurt, ulje i jaja, samo onoliko koliko je potrebno da se sve sjedini. Važno je da ne mutite previše jer preterano mešanje može dovesti do toga da mafini budu žilavi i gumeni umesto mekani.
Ukoliko pravite slatke mafine, u ovoj fazi dodajte šećer prema želji, dok za slanu varijantu taj korak preskačete.
Nakon što ste pripremili bazu, u smesu nežno umešajte dve šolje dodataka po vašem izboru.
Možete pustiti mašti na volju sa voćem i čokoladom ili se odlučiti za bogate slane kombinacije.
Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa i pecite mafine 20 minuta. Znaćete da su savršeno pečeni kada dobiju lepu zlatnu boju i kada se površina testa vrati u prvobitni položaj nakon što je blago pritisnete prstom u sredini. Ovi mafini su odlični za doručak, užinu ili čak kao brz obrok, a savet je da svaki put isprobate neku novu kombinaciju ukusa.
Evo kako Stef priprema univerzalne mafine:
View this post on Instagram
