
Ovo je recept za pohovane palačinke za 4 osobe. U ovoj količini možete ih poslužiti kao samostalno jelo, a u manjoj količini će biti izvrsno i zanimljivo predjelo. Ako poslužujete kao glavno jelo, poslužite uz njih i neku laganu salatu. Uz to paše i rashlađeno lagano belo vino.
Sastojci:
Palačinke
2 jaja
2 dl mleka
0,5 dl ulja
1 dl mineralne vode (može i obična)
1 čaša od 2 dl brašna
malo soli
20 g šunke u ovitku ili pršuta, što vam je draže
20 g sira, nekog koji će se lepo otopiti
1 mala glavica luka
malo ulja za prženje
Umak
1 kašika maslaca
25 g pečuraka (šampinjoni u ovom slučaju)
1/2 supene kašike Vegete
sasvim malo muškatnog oraščića, naribanog ili u prahu
malo peršuna
2 dl mleka
1 dl pavlake za kuvanje
po potrebi soli i bibera
Za pohovanje
po potrebi brašno
mrvice hleba
1 jaje
malo mleka
malo soli
Priprema:
1.
Umutite jaja s uljem, mlekom, vodom, brašnom i malo soli. Po potrebi dodajte još brašna ako vam se testo čini retko, ili mleka ako se čini pregusto.
2.
Ispecite po 2 (može i više) palačinke za svaku osobu. Neka se malo ohlade.
3.
Glavicu luka sitno naseckajte i kratko popržite na par kapi ulja.
4.
Na sredinu svake palačinke rasporedite nekoliko parčića šunke ili pršuta, naribajte malo sira i pospite s malo prženog luka.
5.
Palačinku malo preklopite s 3 kraja, pa zamotajte prema nepreklopljenom kraju, da ispadne kao jastučić.
6.
Uvaljajte svaku palačinku u brašno, s mlekom razmućeno i malo posoljeno jaje, te mrvice hleba. Pržite u ulju do zlatnožute boje. Izvadite na ubrus da se upije suvišna masnoća.
Sada pripremite umak:
7.
Operite i isecite šampinjone. Ako koristite šampinjone iz konzerve, ocedite tečnost.
8.
Rastopite maslac u tiganju, pa na njemu kratko popržite šampinjone. Pospite Vegetom, pa zalijte mlekom i pavlakom za kuvanje. U umak dodajte malo muškatnog oraščića (sasvim malo da ne pokvari ukus) i naseckanog peršuna.
9.
Kuvajte umak nekoliko minuta da se ukuva na željenu gustinu (ako vam se previše zgusne, razredite mlekom). Po potrebi još dosolite i pobiberite.
Na tanjiru razdelite po 2 pohovane palačinke i prelijte s malo umaka.
Prijatno!
Izvor: https://web.coolinarika.com/recept/pohane-palacinke-u-umaku-od-gljiva-3ec85d24-63e0-11eb-8fb5-0242ac120014