
Ove palačinke od šargarepe i jabuke, inspirisane salatom od šargarepe i jabuke, više podsećaju na spoj torte od šargarepe, prženih kolutića jabuke i palačinki.
Ako želite savršen zalogaj savršene palačinke, na pravom ste mestu.
Sastojci:
1 šolja rendane šargarepe
5 kašika neslanog putera
1/8 kašičice soli
1 kašičica rendanog korena đumbira
1/4 kašičice mlevenog cimeta
1 kašičica belog šećera
1 veliko jaje
sok od 1/2 limuna
1 jabuka, neoljuštena
1/3 šolje seckanih oraha (opciono)
1/2 šolje samodižućeg brašna (sa praškom za pecivo)
Priprema:
Oljuštite i izrendajte dovoljno šargarepe da napunite jednu šolju (ne sabijajte je). Rastopite 3 kašike putera u velikom tiganju na srednje jakoj vatri. Dodajte rendanu šargarepu i so, i kuvajte, mešajući, dok šargarepa ne počne da gubi svoj sirovi karakter i blago omekša, oko 2 minuta.
Prebacite šargarepu u činiju, pa dodajte đumbir, cimet, beli šećer, jaje i sok od limuna. Dobro promešajte. Izrendajte jabuku u činiju (bez ljuštenja) i ponovo promešajte.
Dodajte samodižuće brašno i mešajte dok se potpuno ne sjedini. Ostavite testo da odstoji oko 5 minuta. U međuvremenu, rastopite preostale 2 kašike putera u istom tiganju koji ste koristili za šargarepu, na srednjoj vatri.
Nakon što se puter rastopi, sipajte oko 1/4 šolje smese za palačinke i malo je spljoštite poleđinom kašike. Pržite palačinke dok ne porumene i budu pečene, oko 3 minuta sa svake strane.
Poslužite po želji, sa opcionom kašikom jogurta, sirupom i seckanim orasima.


