Predstavljamo vam recept Džesike, autorke koja već trinaest godina uspešno vodi svoj sajt Jessica In the Kitchen.

Džesika se od nedavno hrani isključivo veganski – zato je i osmislila recept za vegansku proju sa bundevom i sirom, koja je idealna je za posluženje uz razne supe, čorbe i gulaše.

Možete je, naravno, jesti i samu, za doručak, užinu ili večeru.

Sastojci
  • Vegansko mleko i jabukovo sirće za pravljenje veganske mlaćenice

  • Sitno kukuruzno brašno (palenta)

  • Višenamensko ili bezglutensko brašno, po izboru

  • Prašak za pecivo i soda bikarbona

  • Morska so

  • Pire od bundeve, domaći ili kupovni

  • Veganski puter, otopljen

  • Šećer i javorov sirup

  • Halapenjo papričica, sitno seckana

  • Zrna kukuruza šećerca, odmrznuta ako koristite smrznuti

  • Rendani veganski sir

Priprema

Prvo zagrejte rernu na 200 stepeni Celzijusa.

U jednoj posudi pomešajte vegansko mleko sa jabukovim sirćetom i ostavite sa strane nekoliko minuta da se napravi veganska mlaćenica.

U drugoj, većoj posudi, pomešajte sve suve sastojke: kukuruzno brašno, obično brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i morsku so.

U trećoj posudi sjedinite mokre sastojke. Pomešajte pripremljenu vegansku mlaćenicu, otopljeni veganski puter, pire od bundeve, šećer i javorov sirup dok ne dobijete ujednačenu smesu.

Sada pažljivo sipajte mešavinu mokrih sastojaka u posudu sa suvim sastojcima. Mešajte lagano, tek toliko da se sve sjedini. Važno je da ne premešate testo, jer proja može postati žilava. Na kraju, nežno umešajte kukuruz, seckanu halapenjo papričicu i rendani veganski sir.

U plehu za pečenje dimenzija 20×20 centimetara (ili slične zapremine), obavezno otopite puter pre sipanja testa kako biste dobili hrskavu koricu.

Pecite proju 23 do 25 minuta, ili dok ivice ne postanu zlatno smeđe i čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Pre sečenja i služenja, ostavite je da se prohladi desetak minuta.

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.