
Čuvena čorba od leblebija autorke kuvarskih bestselera Alison Roman, za koju je recept prvi put objavljen u Njujork Tajmsu još 2018. godine, poznata je i kao „The Stew“ – jednostavan a ukusan vegetarijanski obrok inspirisan karipskom i indijskom kuhinjom.
sastojci:
Za pripremu ovog jela biće vam potrebno:
- ¼ šolje maslinovog ulja, plus još za prelivanje
- 1 veliki luk, seckan
- 1 kašika sitno seckanog svežeg đumbira
- 4 čena belog luka, mlevena
- 1 ½ kašičica kurkume u prahu
- ½ kašičice tucane crvene paprike (može i ljute, po želji)
- 2 konzerve leblebija, isprane i oceđene
- 2 konzerve punomasnog kokosovog mleka
- 2 šolje bujona od povrća
- 1 ½ kašičica soli
- ½ kašičice crnog bibera
- 2 šolje listova kelja, iscepanih na komade veličine zalogaja
- 1 šolja svežih listova nane ili korijandera
priprema:
Zagrejte ulje u velikom loncu ili šerpi, na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i kuvajte, povremeno mešajući, dok ne omekša, što traje otprilike pet do šest minuta.
Zatim dodajte đumbir, beli luk, kurkumu i tucanu crvenu papriku i kuvajte još dva minuta uz često mešanje.
Ubacite oceđene leblebije i pržite ih na ulju i začinima, često mešajući dok ne počnu da se raspadaju.
Kašikom ili špatulom blago izgnječite leblebije kako bi oslobodile skrob i zgusnule čorbu. Odvojite jednu šolju skuvanih leblebija za garniranje.
Sipajte kokosovo mleko i bujon od povrća, začinite solju i biberom, i dobro promešajte, skidajući sve komadiće sa dna lonca. Poklopite, pustite da proključa, a zatim smanjite vatru i ostavite da se krčka 25 do 30 minuta, ili dok se ne zgusne po vašoj želji.
Dodajte listove kelja i kuvajte još pet minuta dok ne omekšaju. Proverite ukus i po potrebi dodajte još začina.
Gotovu čorbu možete poslužiti uz jogurt i pita hleb.

