
Ovo je recept za okrepljujuću čorbu, koja se brzo i jednostavno pravi, a pristupačna je svakom džepu.
Sastojci:
- 1 glavica crnog luka
- 2 manje šargarepe
- 1 koren paštrnaka (može i peršuna, celera)
- 1 šolja graška
- malo soli i bibera, peršunovog lista
- 2 cela jaja
- 2 pune kašike kisele pavlake
- 50 – 60 gr griza ( ako nemate vagu, neke 3 kašike )
- 1 pileća ili kokošija kocka za supu, može i juneća, goveđa..
- 50 ml ulja
Priprema:
U manji lonac staviti ulje i zagrejati.
Sitno iseckati crni luk i dodati ga ulju. Propržiti minut, pa dodati vodu, oko 2 čaše.
Očistiti šargarepu i svu belu zelen koju ste pripremili. Iseckati na sitne kockice dok se luk prodinsta.
Dodati povrće i kocku za supu, pa sipati oko 2l vode.
Ostaviti da se kuva oko pola sata. Proveriti da li je povrće kuvano, ako nije, nastaviti. Ako je potrebno, doliti malo vruće vode.
Kada je povrće kuvano, umutiti jaja, pavlaku i griz, i u mlazu sipati u čorbicu i mešati.
Dodati zatim začine po ukusu – malo soli, bibera, peršunovog lista..
Poslužiti toplu.
Prijatno.
Izvor: https://domacirecepti.net/osvezavajuca-brza-corba/

