Šareni burek koji svako može napraviti. Krompir, mleveno meso, malo luka, začini – sve se složi, savije, ispeče i miriše cela kuća. Nema mnogo muke, a ima puno ukusa. Domaće, konkretno i fino, taman da se pojede uz jogurt za doručak ili ručak.

Sastojci za testo:

  • 500 ml mlake vode
  • 1 kašičica soli
  • 750 + 50 g mekog brašna
  • 250 ml ulja (nije sve utrošeno)

Nadev:

  • 400-500g mlevenog mesa
  • 1 velika glavica crnog luka
  • 700-800g krompira
  • 1 kašika soli, ravna
  • 1 kašičica bibera
  • 2-3 kašike ulja

Priprema:

U brašno dodati so, promešati, zatim preliti vodom i mesiti testo.

Ako se testo lepi za ruke, posuti ga još malo brašnom i dobro izraditi dok ne prestane da se lepi i dok se gluten lepo ne poveže.

Kada je testo glatko, podeliti ga na 12 jednakih delova i oblikovati u loptice.

Pokriti krpom i ostaviti da odmori pet minuta.

Tepsiju namazati uljem.

Svaku lopticu testa blago pritisnuti, spljoštiti rukama i oblikovati u pločicu, pa redom slagati u tepsiju, obilno mažući svaku uljem.

Ostaviti tako da stoji oko sat vremena (ne duže, da se ne bi slepile).

Za to vreme pripremiti nadev: izmešati meso sa sitno seckanim crnim lukom i blendiranim krompirom (može i rendan ili sečen na male kockice).

Sto namazati uljem da bi testo moglo lepo da klizi.

Uzimati po jedno testo i rukama ga razvlačiti u svim pravcima – levo, desno, gore, dole – sve dok ne postane tanko kao papir, da se ispod vidi površina stola.

Ukoliko to ne umete, stavite preko najlon i onda rukom vucite prema ivicama.

Posebnu pažnju posvetiti ivicama, da se i one lepo istanje. Kad se testo razvuče, urolati ga od sebe u dugačku traku, pa je saviti u krug i staviti u pleh.

Postupak ponavljati sa svim testima.

Po želji, može se praviti i jedna velika pita tako što se trake slažu jedna oko druge u spiralu.

Ako se desi da se pločice testa zalepe jedna za drugu dok stoje, ne brinuti – jednostavno razvlačiti po dve zajedno i nastaviti rad kao da je sve u redu.

Peći u zagrejanoj rerni na visokoj temperaturi dok lepo ne porumeni, u zavisnosti od rerne i ukusa.

Pečene pitice poprskati vodom i ostaviti da se prohlade pa poslužiti.

Prijatno

Izvor: https://domacirecepti.net/sareni-burek/

 

 

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.