
Uz roštilj su na stolu obično klasici: ajvar, kajmak, luk… A šta ako vam kažemo da postoji prilog koji će tradicionalni ukus podići na potpuno novi nivo? Dolazi nam iz Meksika, a zove se gvakamole.
Možda zvuči kao nespojiva kombinacija, ali kremasta, osvežavajuća tekstura ovog namaza od avokada predstavlja savršenu protivtežu intenzivnim, dimljenim ukusima mesa.
Zaboravite na trenutak na tortilja čips i avokado tost; danas pravimo gvakamole koji će postati nezamenjiv partner vašim pljeskavicama, ćevapima i kobasicama.
Tajna uspeha: Izbor pravog avokada
Pre nego što upalite vatru, ključno je odabrati dobar avokado. Potražite plod tamnije boje koji je blago mekan na dodir. Mali trik: ako se peteljka na vrhu lako skida i otkriva svetlozelenu boju, našli ste pobednika. Upravo takav avokado će dati onu savršenu kremastu teksturu.
Recept za gvakamole koji će oduševiti i najveće gurmane za roštiljem
Sastojci:
-
2 zrela avokada
-
1 manji crveni luk
- 1 manji paradajz ili 4-5 čeri paradajza
-
Sok od 1 limete ili pola limuna (ključan za svežinu, nikako ne koristiti sirće ili bilo kakvu zamenu )
-
So i sveže mleveni crni biber
-
Malo sitno seckane ljute papričice ili pola kašičice ljute tucane paprike
Priprema korak po korak:
Sitno iseckajte crveni luk, paradajz i ljutu papričicu. Presecite avokado na pola, uklonite košticu, pa kašikom izvadite „meso“ u činiju. Viljuškom ga izgnječite. Nemojte ga pretvarati u potpunu kašu, ostavite malo komadića za teksturu.
Odmah prelijte avokado sokom limete/limuna i promešajte. Limeta ne samo da sprečava da avokado potamni, već daje i onu citrusnu oštrinu koja će savršeno „preseći“ masnoću mesa sa roštilja.
U avokado dodajte so, biber, seckani luk i paradajz. Sve dobro promešajte. Probajte i po potrebi dodajte još soli ili soka limete.
Kako služiti uz roštilj – trenutak istine
Naravno, gvakamole možete poslužiti u posebnoj činiji, ali prava magija nastaje kada ga direktno spojite sa specijalitetima sa žara.

