
Zamislite desert koji vas vodi na neodoljivo ukusno putovanje – “Crni Egipat” kolač zaista obećava upravo to, čaroliju ukusa.
Ne radi se samo o kolaču, već o fantastičnoj raskoši kremastih slojeva i tankim, vazdušastim korama od lešnika. Svaki zalogaj donosi božanstveni balans između bogate čokolade i hrskavog lešnika, pretvarajući običan trenutak u spektakl za nepce.
Ako vas je ikada zanimalo čime ćete oduševiti društvo, odgovor je – ovim kolačem.
Sastojci:
Kore:
- 8 belanaca
- 8 kašika šećera
- 2 žumanca
- 100 g pečenog, mlevenog lešnika
- 2 kašike brašna
- 5 g praška za pecivo
Krem:
- 800 ml mleka
- 6 žumanaca
- 3 pudinga sa ukusom čokolade
- 8 kašika šećera
- 100g crne čokolade
- 150 g maslaca
- 100 g šećera u prahu
Krem II:
- 500 ml slatke pavlake
- 100 g kisele pavlake
- 100 g pečenog mlevenog lešnika
Priprema:
Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni.
Ulupati belanca sa šećerom, dodati 2 žumanca, opet umutiti.
Dodati zatim brašno i prašak za pecivo i sve sjediniti malom brzinom miksera ili lopaticom.
Obložiti veliki pleh od rerne papirom za pečenje pa sipati celu masu za koru i poravnati. A onda odneti da se peče i temperaturu pečenja smanjiti na 180 stepeni.
Peći izmedju 20 i 25 minuta. Pečenu koru ohladiti pa preseći na pola.
Za krem staviti na vatru 600 ml mleka da provri.
Pomešati žumanca, šećer i puding od čokolade sa 200 ml mleka i umutiti žicom da ne bude grudvica.
U provrilo mleko zakuvati umućenu masu i mešati odmah kako vam ne bi zagorelo.
Odmah nalomiti crnu čokoladu i kada se otopi ostaviti fil pokriven kesom da se hladi.
Omekšao maslac umutiti sa šećerom u prahu, umutiti i puding, Puding mutimo zato što ako ga dodamo tako tvrdo ohladjenog ostaće nam grudvice.
Dodajemo umućeni puding iz 2 – 3 puta i sve mutimo zajedno.
Posebno mekano umutimo slatku pavlaku, dodamo lešnik i kiselu pavlaku i sve mutimo zajedno.
Ređanje: kora – krem I – krem II – kora – krem I – krem II
Za dekoraciju je dovoljno da kolač pospete lešnikom i čokoladom.
Prijatno!


