
Beef Wellington nije samo jelo — to je gastronomski doživljaj.
Kombinuje nežno pečeni file, obogaćen mešavinom pečuraka i pršute, a zatim umotan u hrskavo lisnato testo i zapečen do zlatno-smeđe raskoši.
Finalni pečat ovom remek-delu daje aromatičan sos od crvenog vina, koji oplemenjuje svaki zalogaj.
SASTOJCI:
- 2 x 400g goveđeg filea
- Maslinovo ulje
- 500g mešanih pečuraka, očišćenih
- 1 grančica majčine dušice, samo listovi
- 500g lisnatog testa
- 8 kriški pršute
- 2 žumanca, umućena sa 1 kašikom vode i prstohvatom soli
- Morska so i sveže mleveni crni biber
Za sos od crvenog vina:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 200g odrezaka od govedine (zamolite mesara da ih sačuva prilikom obrade filea)
- 4 veća crna luka, oljuštena i iseckana
- 12 zrna crnog bibera
- 1 lovorov list
- 1 grančica majčine dušice
- Malo sirćeta od crvenog vina
- 1 x 750ml boca crvenog vina
- 750ml goveđeg bujona
PRIPREMA:
Svaki komad govedine čvrsto umotajte u trostruki sloj prozirne folije kako bi zadržao oblik, a zatim ga ohladite preko noći.
Uklonite prozirnu foliju, a zatim brzo zapecite goveđi file u vrelom tiganju sa malo maslinovog ulja 30-60 sekundi dok ne porumeni sa svih strana, ali ostane reš pečen iznutra. Izvadite iz tiganja i ostavite da se ohladi.
Sitno naseckajte pečurke i pržite ih u vrelom tiganju sa malo maslinovog ulja, listovima majčine dušice i malo začina. Kada pečurke počnu da puštaju sok, nastavite da ih pržite na jakoj vatri oko 10 minuta dok sva suvišna vlaga ne ispari i ne dobijete gustu smesu (poznatu kao „duksel“). Sklonite duksel sa vatre i ostavite da se ohladi.
Testo prerežite na pola, stavite na blago pobrašnjenu površinu i razvucite svaki komad u pravougaonik dovoljno velik da obuhvati jedan goveđi file. Ohladite u frižideru.
Na radnu površinu stavite veliku prozirnu foliju i na sredinu rasporedite 4 kriške pršute, blago preklapajući ih, da formirate kvadrat. Polovinu duksel smese ravnomerno rasporedite preko pršute.
Začinite goveđi file, a zatim ga stavite na pršutu prekrivenu pečurkama. Pomoću prozirne folije umotajte pršutu preko govedine, a zatim zarolajte i zategnite foliju da dobijete lepo, ravnomerno debelo „deblo“. Ponovite ovaj korak sa drugim goveđim fileom, a zatim ohladite najmanje 30 minuta.
Premažite testo umućenim jajetom. Uklonite prozirnu foliju sa govedine, a zatim umotajte testo oko svakog filea umotanog u pršutu. Odsecite višak testa i premažite celo testo umućenim jajetom. Pokrijte prozirnom folijom i ohladite najmanje 30 minuta.
U međuvremenu, pripremite sos od crvenog vina. Zagrejte ulje u velikom tiganju, pa pržite goveđe odreske nekoliko minuta dok ne porumene sa svih strana. Dodajte crni luk sa zrnima bibera, lovorovim listom i majčinom dušicom i nastavite da kuvate oko 5 minuta, često mešajući, dok luk ne postane zlatno smeđe boje.
Sipajte sirće i pustite da ključa nekoliko minuta dok skoro ne ispari. Sada dodajte vino i kuvajte dok se skoro potpuno ne redukuje. Dodajte bujon i ponovo prokuvajte. Smanjite vatru i lagano krčkajte 1 sat, uklanjajući penu sa površine sosa, dok ne dobijete željenu gustinu. Procedite tečnost kroz fino sito obloženo gazom. Proverite začine i ostavite sa strane.
Kada ste spremni da pečete govedinu „Wellington“, lagano zarezite testo i ponovo ga premažite umućenim jajetom, a zatim pecite na 200°C 15-20 minuta dok testo ne postane zlatno smeđe i pečeno. Ostavite da odstoji 10 minuta pre sečenja.
U međuvremenu, podgrejte sos. Servirajte govedinu „Wellington“ isečenu na kriške, uz sos kao prilog.


