Zapečene makarone sa sirom su klasik koji nikada ne izlazi iz mode. Ovaj recept je neverovatno jednostavan, a rezultat je sočno i kremasto jelo sa hrskavom koricom kojem niko ne može odoleti.

Šta vam je potrebno?
  • Testenina: 1 pakovanje (oko 500g) makarona, pene ili druge kratke testenine po vašem izboru

  • Sir: 300 g sitnog sira, fete ili mladog sira (možete i kombinovati)

  • Jaja: 3 komada

  • Mleko: 200 ml

  • Ulje: 1-2 kašike

  • Začini: So i biber po ukusu

Priprema korak po korak
  1. Skuvajte testeninu: U velikom loncu prokuvajte vodu, dobro je posolite i skuvajte makarone prema uputstvu sa pakovanja. Važan trik: neka budu skuvane al dente, odnosno minut-dva kraće nego što piše, jer će se dodatno peći u rerni. Pre nego što ih procedite, sačuvajte jednu šoljicu vode u kojoj su se kuvale.

  2. Napravite kremasti preliv: Dok se testenina kuva, u jednoj većoj činiji umutite jaja viljuškom ili žicom. Dodajte im mleko, ulje i izmrvljeni sir. Sve dobro promešajte i začinite solju i biberom po ukusu. Budite pažljivi sa solju ako koristite slaniji sir poput fete.

  3. Sve spojite: Proceđene makarone prebacite u vatrostalnu posudu ili pleh. Prelijte ih pripremljenom smesom od sira i jaja, pa sve lagano promešajte da se sastojci ravnomerno rasporede. Ako vam se čini da je smesa previše gusta, dodajte malo vode od kuvanja koju ste sačuvali – to će jelu dati dodatnu kremoznost.

  4. Vreme je za pečenje: Rernu zagrejte na 200 stepeni. Stavite makarone da se peku oko 20-25 minuta, ili dok ne dobiju prelepu zlatnožutu i hrskavu koricu na vrhu.

Poslužite ih tople, uz sezonsku salatu ili čašu jogurta. Prijatno!

Dodatni saveti za savršen ukus
  • Hrskava korica: Za još bogatiju koricu, pre pečenja pospite makarone sa malo rendanog kačkavalja ili parmezana.

  • Dodajte nešto novo: Slobodno se igrajte sa sastojcima! U preliv možete dodati seckanu šunku, slaninu, spanać ili kukuruz šećerac.

  • Začini su ključ: Malo muskatnog oraščića ili suvog origana daće prelivu posebnu aromu.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.