
Miriše na detinjstvo, savršenog ukusa, svima omiljena-lenja pita.
Sastojci za testo:
-
300 g brašna
-
150 g putera ili margarina (hladnog, iz frižidera)
-
100 g šećera
-
1 jaje
-
1/2 kesice praška za pecivo
-
Prstohvat soli
Fil od jabuka:
-
4–5 jabuka (kiselkastih)
-
2 kašike šećera (ili po ukusu)
-
1 kašičica cimeta
-
Malo limunovog soka
-
(Opciono: šaka mlevenih oraha ili suvog grožđa)
Priprema:
-
Uključi rernu na 180°C.
-
U jednoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer, so.
-
Dodajte hladan puter isečen na kockice i utrljati ga u brašno da dobijete mrvičastu strukturu.
-
Dodajte jaje i umesite testo. Ako je premekano, dodajte malo brašna.
-
Testo podelite na dve lopte – jednu veću (2/3) i jednu manju (1/3).
-
Veći deo rastanjiti i staviti u podmazan pleh (ili obložen papirom).
-
Jabuke oljuštiti, izrendati, pomešati sa šećerom, cimetom i malo limuna. Ako puštaju puno soka – malo ih ocediti.
-
Staviti fil preko testa, pa preko narendati preostalo testo (manji deo).
-
Peći 30–40 minuta, dok ne porumeni.
-
Kad se ohladi – posuti prah šećerom i seći na kocke.
- Servirati uz kuglu slatoleda od vanile
Prijatno!


