Da li vam je dosta svakodnevnog kupovanja sladoleda?

Sada možete da jedete koliko god sladoleda želite bez griže savesti.

Spremili smo za vas nekoliko recepata za sladolede bez šećera, koji će vas oboriti s nogu.

Domaći sladoled od banane i sezonskog voća

Banane imaju idealnu strukturu koja postaje kremasta kada se ispasiraju ili usitne, a dovoljno su slatke da mogu da zadovolje sve ukuse.

Sastojci:

•  banane

•  sezonsko voće

•  vanila (po želji)

Priprema:

Oljuštite banane i iseckajte ih na kolutiće, pa ih stavite u zamrzivač na dva sata. Sezonsko voće po izboru (borovnice, jagode, aroniju, maline, višnje, kupine) ne morate da zamrzavate, samo ga iseckajte.

Kada se banane zamrznu, izvadite ih i stavite u blender. Možete da dodate i neki sastojak po želji, samo vodite računa da ne bude previše tečne strukture (izbegavati sokove), kako bi masa ostala kompaktna i kremasta, a ne razvodnjena.

Sve treba ponovo staviti u frižider i držati do sat vremena, nakon čega možete da poslužite svoj ukusni, domaći sladoled.

Zdrav sladoled od šumskog voća

Sastojci:

– Jagode, maline, borovnice

– Jogurt (običan ili grčki)

– Med (1, 2 kašike)

Priprema:

– Sve sastojke stavite u blender, izblendate ih i smesu sipate u kalupe.

•  Kada vadite sladoled iz kalupa, provucite malo kroz mlaz vruće vode kako bi se lakše sladoled odvojio.

Sladoled od lešnika

Sastojci:

– 2 zrele banane

– 1 zreli avokado

– ekstrakt vanile

– 2 kašike meda

– 2,5 dl mleka (može i biljno)

– šaka seckanih lešnika (za ukrašavanje)

Priprema:

Sastojke stavite u blender, postepeno dodajući mleko. Izmiksajte da se dobije kremasta smesa. Možete da stavite u kalupe ili u običnu posudu i ostavite u zamrzivaču nekoliko sati. Najbolje je ostaviti ih preko noći. Po želji, prilikom serviranja, kugle pospite seckanim lešnicima.

Šarenko

Sastojci:

•  6 velikih banana (kada su oguljene,  sve zajedno bi trebalo da teže oko 750 grama)

•  100 do 150 grama jagoda

•  1 kašičica ekstrakta vanile

•  2 kašičice kakao praha

•  3 kašike meda

•  malo biljnog mleka po izboru (kokosovo, ovseno, sojino, bademovo…)

Priprema:

Zamrznite banane dva do tri sata. Kada ih izvadite iz zamrzivača iseckajte ih na kolutiće.

U blender ubacite dve iseckane banane, kašiku meda, kašiku biljnog mleka i ekstrakt vanile. Miksajte dok smesa ne postane kompaktna. Dobijenu smesu sipajte u unapred pripremljenu staklenu činiju, tako da zauzme jednu trećinu.

Prelazimo na pripremu druge smese. U blender ubacite dve iseckane banane, iseckane jagode, kašiku biljnog mleka i kašiku meda. Miksajte dok smesa ne postane kompaktna. Dobijenu smesu sipajte u unapred pripremljenu staklenu činiju, odmah pored smese od vanile, tako da ostane mesta i za treći ukus – onaj čokoladni.

Prelazimo na pripremu treće smese. U blender ubacite dve iseckane banane, dve kašičice kakao praha, kašiku meda i kašiku biljnog mleka. I ovaj put je potrebno smesu izmiksati dok ne postane kompaktna. Odmah pored smese od vanile, i smese od jagode dobijenu smesu sipajte u unapred pripremljenu staklenu činiju.

Sačekajte dva do tri sata dok se dobro ne stegne u zamrzivaču, i bacite se na uživanje u ovoj ledenoj poslastici.

Iskra Telesković

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.