
Jelo iz jednog pleha je odličan izbor za porodičnu večeru. Puno ukusa, ova grčka musaka sa ćuftama se dobro zamrzava i savršena je za pripremu većih količina unapred.
Sastojci:
-
500 g mlevene jagnjetine ili govedine, ili mešavina oba
-
1 kriška hleba, usitnjena u mrvice (u blenderu ili izrendana)
-
½ kašike suve nane
-
1½ kašika suvog origana
-
200 g fete
-
2 velike crvene glavice luka, isečene na krupne komade
-
3 kašike maslinovog ulja
-
1 limun
-
2 konzerve (po 400 g) seckanog paradajza
-
1 kašika kristal šećera ili sitnog šećera
-
½ kašičice mlevenog alevežutog oraščića (allspice) ili cimeta
-
so i sveže mleven biber
-
skuvan pirinač ili kus-kus, za serviranje
Priprema:
Zagrej rernu na 220°C (200°C s ventilatorom) ili na gas: nivo 7.
U velikoj činiji pomešaj mleveno meso, mrvice hleba, nanu, ½ kašike origana i ½ kašičice sveže mlevenog bibera.
Usitni 75 g fete i dodaj u smesu, pa rukama dobro umesi dok se sve lepo ne sjedini. (To će pomoći i da ćufte budu mekše.) Od smese formiraj 20–25 malih ćufti.
Stavi ćufte i komade crvenog luka u pleh tako da lepo nalegnu u jednom sloju. Prelij maslinovim uljem, dobro protresi pleh, pa peci 10 minuta.
Ponovo protresi pleh da se odvoje eventualno zalepljene ćufte, okreni svaku i peci još 10 minuta, dok ne porumene.
Naribaj koru limuna i zamotaj je u vlažan ubrus da ostane sveža do serviranja.
Iscedi limun, pa sok pomešaj sa paradajzom iz konzerve, šećerom (ili zaslađivačem), ostatkom origana i alevežutog oraščića (ili cimetom). Isperi limenke paradajza sa 200 ml vode i dodaj i tu tečnost u smesu.
Prelij ćufte i luk paradajz sosom, smanji temperaturu rerne na 200°C (180°C s ventilatorom) ili gas: nivo 6, i peci još 35 minuta.
Proveri da li su ćufte dobro pečene, a sos zgusnut. Posoli i pobiberi po ukusu.
Za serviranje, serviraj ćufte preko pirinča ili kus-kusa, izmrvljenu preostalu fetu pospi preko i dodaj narendanu limunovu koru.
Saveti:
Ovo jelo je takođe veoma ukusno ako se posluži sa malim pečenim krompirima koje možeš ubaciti u rernu zajedno s ćuftama.
Ako vas je dvoje u kući, polovinu jela zamrzni. Ako kuvaš za četiri-pet osoba, udvostruči mere i koristi dva pleha da bi sos mogao lepo da se zgusne dok se ćufte peku. Kad se jelo ohladi, pokrij pleh i stavi ga direktno u zamrzivač. Odmrzni preko noći u frižideru, zatim pokrij folijom i zagrej u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C (160°C s ventilatorom) ili podgrej manje porcije u mikrotalasnoj ili na ringli.
Izvor: BBC


