
Možete da koristite bilo koje delove pileta, samo morate da ih očistite od kostiju i masnoće. Preporuka je da se koriste belo meso, batak i zabatak.
Količina je za 5 ili više osoba.
Sastojci:
- 1 belo meso + 2 bataka sa zabatkom
- 1 + 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice bibera
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 120 g gustina / kukuruzni skrob
- 350 g mekog brašna
- 1 jaje
- 10 g praška za pecivo
- 1 kašika sode bikarbone
- 1 puna kašika alkoholnog sirćeta
- 400 – 50 ml vode
- 50 ml ulja
Sos:
- 1 čaša od 200 ml vode
- 1/2 čaše šećera
- 3 kašike kečapa
- 3 kašike sirćeta
- 2 kašike soja sosa
- 1 kašičica gustina
2 kašike vode
Priprema:
Odstraniti piletini kosti, kožu i svu masnoću.
Zatim, iseckati piletinu u trakice širine 1cm, a dužine 2 – 3. Komadići stvarno treba da budu mali, jer dok se još uvaljaju u pripremljen poh, dodatno narastu.
Posuti kašičisom soli, biberom i belim lukom, izmešati i ostaviti 20 – 30 minuta da odstoji.
Nakon toga napravite poh.
Pomešati gustin, brašno, kašičicu soli i prašak za pecivo. Odgore posuti sodom bikarbonom, a onda preko nje sipati sirće. Treba da se stvori kipuća reakcija, izmedju sode bikarbone i sirćeta. Potrebno je dodati jaje preko toga i pola mere vode, pa žicom dobro mešati da ne ostanu grudvice. Postepeno dodavati ostatak vode i mešati.
Treba da se dobije žitka masa, koja kada podignete žicu polako curi sa žice, oteže se. To znači da se gustin vezao sa brašnom i došlo je do stvaranja glutena.
Ostavite smesu da odstoji 20 do 30 minuta. Za to vreme na površini će se stvoriti balončići.
Piletinu, celu masu stavite u pripremljeni poh i kašikom dobro izmešajte kako bi poh prošao svuda.
Zagrejte ulje u šerpi na 6 od 9.
Uzmite štapić za ražnjić i vadite njime jedan po jedan komadić piletine uvijen u pripremljenu smesu za pečenje.
Spuštajte u zagrejano ulje.
Pecite sa obe strane po 2 minute, samo da se stvori okolo opnica svetlo žute boje, a onda ih vadite na ubrus.
Kada završite pečenje piletine pojačajte vatru na 7 ili 8, zavisi koliko vam je jaka ringla, a onda spuštajte tu ispečenu piletinu. Sada možete da stavite više komada nego kada ste prvi put vadili da pečete.
Mešajte kašikom, tako da porumene sa svih strana i opet pečene komade odstranite na ubrus.
Uporedo možete propržiti 10 g susama, ukoliko želite.
SLATKO-KISELI SOS
U manju šerpu stavite vodu, šećer, kečap i soja sos.
Sačekajte da provri.
Umutite gustin sa 2 kašike vode.
Kada masa provri zakuvajte gustin i mešajte. Ne bi smelo da bude gusto. Nešto kao grejvi, redji sos.
Na kraju dodajte sirće i promešajte, pa probajte. Mora biti i slatko i kiselo. Ako vam nije kiselo dodajte još sirćeta.
Piletinu prebacite u jednu veću posudu, prelijte je ovim prelivom, pa onda lagano izmešajte kako bi preliv svuda prošao.
Servirajte je, zatim, u odvojenu posudu i pospite susamom.
Poslužiti uz kuvani pirinač koji ste samo posolili i dodali kašiku, dve maslinovog ulja i dodatak povrća.
POVRĆE
Zagrejte 50 ml ulja, pa na njega spustite 30 g izblendiranog kikirikija. Zatim dodajte pola iseckanog praziluka, posolite, i dok se on dinsta, 2 šargarepe iseckajte na žilijen. Sipajte malo vode, kako bi šargarepa omekšala.
Za to vreme možete da naseckate trećinu glavice kupusa na kockice 1 x 1cm. Dodajte i kupus u tu smesu i sve pržite na jačoj vatri nekih desetak minuta.
Sklonite sa vatre, pa dodajte so, biber, dosta soja sosa i sve dobro izmešajte.
Vrate kratko na vatru samo da sve provri i tako servirajte.
Prijatno!
Izvor: https://domacirecepti.net/slatko-kisela-piletina/



