Kompanija Epl je iz svoje onlajn prodavnice uklonila aplikaciju koja je omogućavala demonstrantima u Hongkongu da prati kretanje policije.

„Korisnici su primenom te aplikacije ugrozili sprovođenje zakona i stanovnike Hongkonga“, navodi se u obrazloženju obavljenom na Tviteru.

Kineski list „People’s Daily optužio je Epl dan ranije da pomaže „izazivačima nereda“ u Hongkongu.

„Niko ne želi da uvlači Epl u nemire koji i dalje traju u Hongkongu. Ali, opravdana je pretpostavka da Epl meša posao s politikom, pa čak i s nelegalnim aktivnostima“, piše kineski državni list.

„Epl mora da razmisli o posledicama svoje loše i nesmotrene odluke“, stoji u članku.

Aplikacija HKMap.Live bio je od velike pomoći demonstrantima u izbegavanju policije koja je proteklih nedelja bila sve prisutnija na ulicama Hongkonga, kako bi obeshrabrila održavanje protesta.

Aplikacija se oslanjala na podatke koji su objavljivani na društvenim mrežama o praćenju kretanja policije u stvarnom vremenu i pronalaženja bezbednih mesta za proteste.

Inženjeri su na Tviteru odbacili tvrdnje da se njihova aplikacija koristi za promovisanje kriminalnih aktivnosti, dodajući da će moderatori ukloniti sve komentare korisnika koji bi mogli da signaliziraju takvu primenu, prenosi Index.

„Nekad smo mislili da je odbijanje aplikacije obična birokratska glupost, ali sada je očigledno u pitanju politička odluka o suzbijanju slobode i ljudskih prava u Hongkongu“, naveli su.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.