Izborni panel za žalbe i predstavke (IPŽP) kaznio je Srpsku listu sa 30 hiljada evra zbog spota u kojem se Kosovo smatra delom Srbije, javljaju prištinski mediji.

IPŽP je ocenio da sadržaj spota Srpske liste – „Kad Srbija zove ja dajem svoj glas“, podstakao međuetničku mržnju na Kosovu i da je u suprotnosti sa izbornim zakonom Kosova, prenosi KTV.

Izborni spot nije emitovan na Radio televiziji Kosova koja je ocenila da je on u suprotnosti sa zakonom o javnom servisu Kosova i zakonom o opštim izborima.

Srpska lista saopštila je da je RTK zabranila emitovanje njenog predizbornog spota, sa obrazloženjem da rečenica „Kada Srbija zove, ja dajem svoj glas“, ne može da bude emitovana na toj televiziji.

„Od naše stranke je zatraženo da izbrišemo taj deo naše predizborne poruke ili da rečenicu zamenimo sa ‘kada Kosovo zove'“, navodi se u saopštenju i dodaje da to obrazloženje sadrži „paušalno pozivanje na zakon, ali ne i tumačenje koje su izborno pravilo ili zakon prekršili svojom porukom“.

IPŽP je takođe saopštio da, iako su se verbalni napadi među albanskim političkim strankama pojačani, još uvek nema ni jedna žalbe.

Međutim, ovom panelu je samo tokom prva tri dana kampanje podneseno 30 žalbi, koje se uglavnom odnose na upotrebe dece u kampanji i postavljanje plakata u javnim prostorima.

Na parlamentarnim izborima 2017. godine, IPŽP je političkim strankama izrekao novčane kazne u ukupnom iznosu od oko 350. 000 evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.