Kvasac je kao prirodna mikrofabrika koja gradi sopstvene proteine. Da li ste znali da je skoro polovina suve materije kvasca u obliku proteina? Štaviše, proteini kvasca su visokog nutritivnog kvaliteta jer sadrže sve esencijalne aminokiseline i lako su svarljivi. Proteini kvasca se proizvode zahvaljujući fermentaciji, prirodnom procesu koji se hiljadama godina koristi u proizvodnji hrane i pića, kao što su hleb, pivo i vino. Nakon fermentacije, proteini se odvajaju i koncentrišu. Dobijeni koncentrat sadrži najmanje 75% proteina i savršen je sastojak za povećanje proteinskog sadržaja u brojnim namirnicama biljnog porekla.

Kvasac – saveznik ukusa

Ekstrakt kvasca, koji je posebno bogat proteinima i različitim aminokiselinama, zahvaljujući svom sastavu odlikuje se bogatstvom ukusa i intenzivnim aromatičnim svojstvima. Bogatstvo ukusa i druga svojstva čine ekstrakt kvasca vrednim sastojkom za proizvođače hrane, jer je njegovim korišćenjem pri kreiranju formulacija hrane i pića moguće razviti proizvod daleko boljih senzornih osobina: supe, sosove, kocke za supu, slane grickalice, gotova jela, kobasice, itd. Punoća ukusa ekstrakta kvasca omogućava vegetarijancima i veganima da njegovom primenom aromatizuju svoja jela bez dodavanja sastojaka animalnog porekla. Štaviše, pogodan je i za proizvode sa malo soli, jer pojačava ukus prisutnih sastojaka hrane.

Da li je protein kvasca zdrav?

Proteini kvasca savršeno odgovaraju ljudskim potrebama u ishrani, jer sadrže sve esencijalne aminokiseline koje je neophodno uneti kroz hranu.

Proteini kvasca sadrže visok udeo lizina – glavne esencijalne aminokiseline koja nedostaje žitaricama. Protein kvasca takođe ima visok sadržaj aminokiselina razgranatog lanca (BCAA), koje mišići mogu da koriste za energiju.

Da li je protein kvasca pogodan za vegane?

Pratiti vegansku ishranu, bez ikakvih animalnih proizvoda kao što su meso, mlečni proizvodi, jaja, pa čak i med, nije uvek lako. A bez animalnih proteina, teško je pronaći optimalnu količinu svih esencijalnih aminokiselina koje su nam potrebne.

Dobra vest je da kvasac nije samo savršen izvor proteina, već je i veganski sastojak. Iako je kvasac živi mikroorganizam, on nije životinjski proizvod. Kvasac je deo porodice gljiva, poput jestivih pečuraka.

#poweredbyyeast

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.