Sedmog dana blokade Rektorata beogradskog univerziteta zaposleni ni rektorka nisu se pojavili ispred zgrade, a studenti kažu da ostaju pri svojim zahtevima, i najavljuju dalju radikalizaciju, ne precizirajući šta to podrazumeva.

Studenti iz organizacije „1 od 5 miliona“ kažu da je ovo što rade skretanje pažnje na sve ono što se radi unutar Rektorata.

Iako su juče obavljeni pregovori između uprave i studenata, oni kažu da nisu urodili plodom.

Dobili smo mogućnost da dobijemo neki desk, neki prostor u Rektoratu, da budemo tu svaki dan, da se nalazimo s njima jednom nedeljno, tj. da budemo neko telo koje ne postoji, kaže za N1 studentkinja Mila Jovanović.

„Mi smo rektorki vrlo jasno ponovili naše zahteve, ona jednom rečenicom može sve ovo da završi, u roku od sat vremena. Tu jednu rečenicu treba da kaže na RTS, a to je da da preporuku da se Siniša Mali smeni i opet ću naglasiti da da preporuku, a ne da traži“, rekla je Jovanović za N1.

Predsednica Skupštine Maja Gojković izjavila je da je autonomija Univerziteta narušena upadom studenata i da je to skandal.

U raspravi o izmenama Zakona o visokom obrazovanju, Gojković je istakla da je „grupa studenata koja pripada političkoj grupaciji „1 od 5 miliona“ zauzela rektorat i ucenjuje državu i Vladu da im ispuni nešto što im je palo na pamet, što je svakako flagrantan primer narušavanja autonomije Univerziteta“.

Predsednica Skupštine je optužila Pokret „Jedan od pet miliona“ da ima „posebnu taktiku kako da zada udarac svojoj državi, jer napada delove društva na koje su svi osetljivi – obrazovanje, nauku i kulturu“.

Ona je poručila da ministar prosvete Mladen Šarčević čiji je resor, kako je rekla Gojković, ugrožen, može da računa na podršku parlamenta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.