Od namaza za tost do deserta i smutija, avokado je postao neizostavni deo svakog ozbiljnog, modernog menija, prenosi N1. Ali da li znate koje su njegove najveće nutritivne prednosti i kako ga dozirati?

Popularnost avokada leži u njegovoj bogatoj, kremastoj teksturi i blagom ukusu. Postoji na desetine vrsta avokada, različitih veličina, boja i tekstura. Svi potiču iz tropske klime i, kada se ubere, meso omekša do teksture putera, što ga čini idealnim za sosove, namaze, deserte ili smutije.

Zdravstvene prednosti avokada su sledeće:

Avokado je nutritivno bogat

Avokado je bogat hranljivim materijama, tako da se samo jedna polovina voća računa u preporučeni unos od pet porcija voća dnevno.

Odličan je izvor mononezasićenih masti i vitamina E i dobar je izvor folata.

Takođe sadrži više rastvorljivih vlakana od drugog voća i niz korisnih minerala uključujući gvožđe, bakar i kalijum.

Utiče na zdravlje srca

Avokado je bogat mastima, od kojih 60 odsto čine mononezasićene masti, za koje istraživanja pokazuju da pomažu u zaštiti od srčanih bolesti i snižavaju krvni pritisak.

Kalijum, folna kiselina i vlakna, kojima avokado obiluje, blagotvorno deluju na srce i kardiovaskularni sistem.

Može da pomogne u smanjenju holesterola

Ulja avokada uključuju oleinsku i linolnu kiselinu, nezasićene masti koje se preporučuju kao deo uravnotežene ishrane za pomoć u kontroli holesterola.

Može da reguliše apetit

Nema sumnje da je kalorijski sadržaj avokada veći od drugog voća i povrća. Međutim, zanimljiva istraživanja su pokazala da sadržaj masti i vlakana u avokadu dovodi do osećaja sitosti, što pomaže u regulisanju apetita.

Štiti zdravlje očiju

Pored svih ovih prednosti, avokado je bogat izvor zaštitnog vitamina E, kao i karotena, uključujući lutein i zeaksantin, za koje se smatra da pomažu u održavanju zdravlja očiju.

Da li je avokado na tostu zdrav?

Avokado na tostu je prilično zdrav izbor užine u poređenju sa drugim stavkama menija, poput slatkih palačinki. Koliko je tačno zdrav zavisi od hleba koji odaberete i drugih dodataka.

„Odlučite se za dimljeni losos ili poširano jaje da biste povećali dobre masti u svom obroku. Za hleb izaberite nešto sa semenkama, integralnim ili raženim umesto belog hleba, što će izazvati skok šećera u krvi“,  kaže nutricionista Džo Levin.

Takođe je važno biti svestan uticaja jedenja avokada na životnu sredinu, ne samo zbog transporta širom sveta, već i zbog količine vode koja se koristi za njihovo uzgajanje.

I za vaše zdravlje i za zdravlje planete, važno je da jedete širok izbor voća i povrća i pokušavate da kupujete lokalno gde god možete.

Alergija i avokado

Neki osetljivi ljudi mogu iskusiti alergiju na avokado. Ovo uključuje oralnu alergiju koja može biti izazvana unakrsnom reakcijom na polen breze. Manje uobičajena alergijska reakcija može se javiti ako imate alergiju na lateks.

Avokado, zajedno sa voćem kao što su jabuke, breskve, maline i borovnice, sadrže prirodne hemikalije koje se nazivaju salicilati. Neki ljudi su osetljivi na ova jedinjenja i mogu da dožive alergijsku reakciju uključujući osip na koži i otok.

Nutritivne prednosti avokada

Porcija od 80 g avokada sadrži:

– 152 kcal/627 KJ

– 1,5 g proteina

– 15,6 g masti

– 1,5 g ugljenih hidrata

– 3,6 g vlakana

– 360 mg kalijuma

– 2,56 mg vitamina E.

Tagovi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.