PORODICA OLIVERA IVANOVIĆA TRAŽI ZABRANU KORIŠĆENJA NJEGOVOG IMENA U KAMPANJI – Porodica ubijenog Olivera Ivanovića zatražiće od Centralne izborne komisije Kosova zabranu korišćenja njegovog imena u bilo kojoj izbornoj kampanji, a naročito u kontekstu sa Srpskom listom.

To je posledica odluke da na predstojeće parlamentarne izbore na KiM, Građanska inicijativa SDP – Oliver Ivanović učestvuje sa ostalim političkim opcijama koje će se naći na listi „Srpska lista – Aleksandar Vučić“. 

„Naše nije da procenjujemo šta bi on radio i kako bi radio, a ono što mi iz predostrožnosti možemo je da sprečimo zloupotrebu njegovog imena“, kaže za Danas Aleksandar Ivanović, bratanac ubijenog Ivanovića.

ŽIVKOVIĆ: AUTOKRATE OBOŽAVAJU DA NEMAJU PROTIVNIKE – Predsednik Nove stranke Zoran Živković kaže da je napustio okrugli sto na FPN-u jer je saznao da je „Vučić slagao kada je rekao da je prihvatio nekoliko predloga NVO u vezi sa izbornim uslovima“. 

Živković je rekao da Vučić „očigledno ne želi da uradi ništa da se poboljšaju izborni uslovi“.

On je naglasio da bi bojkot izbora moralo da bude krajnje rešenje, jer „autokrate obožavaju da nemaju protivnike“.

MARTINOVIĆ: RADIMO PO ZAKONIMA KOJE SU ONI DONELI – Funkcioner Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović smatra da je u Srbiji „sve dobro“, ali da treba raditi na razvoju izbornog sistema.

On je naglasio da su oni koji se na njega danas žale, učestvovali u njegovom kreiranju.

„Zakon o izboru poslanika je donet 2000. i doneo ga je DOS, zakon o finansiranju je doneo DS, odjednom im zakoni ne valjaju, promenilo se to jer ih narod neće“, objašnjava Martinović.

„RADIJE BIH BIO MRTAV U JARKU…“ – Britanski premijer Boris Džonson obećao je da nikada neće odložiti izlazak Velike Britanije iz EU, zakazan za 31. oktobar.

Upitan da li može da obeća britanskoj javnosti da neće ići u Brisel i tražiti novo odlaganje Bregzita, Džonson je rekao: „Mogu to da obećam. Radije bih bio mrtav u jarku“.

On se, u govoru u policijskoj stanici u severnoj Engleskoj, zapitao kakva bi bila svrha daljeg odlaganja izlaska Britanije iz EU, prenosi Rojters.

Poslanici Donjeg doma britanskog parlamenta podržali su u utorak predlog zakona koji ima za cilj da spreči Bregzit bez sporazuma, kojim se Džonson obavezuje da od Brisela zatraži da se produži rok za Bregzit posle 31. oktobra.

VAŠINGTON BLOKIRAO SAOPŠTENJE SAVETA BEZBEDNOSTI UN – SAD su blokirale saopštenje Saveta bezbednosti UN o tenzijama između Izraela i Hezbolaha.

U prvoj verziji teksta sa šest tačaka, u koji je uvid imala Agencija Frans pres, članice Saveta bezbednosti UN izražavaju „duboku zabrinutost zbog nedavnih incidenata“ tokom sukoba pripadnika Hezbolaha i izraelskih snaga duž granice između Libana i Izraela, takozvane „plave linije“.

Diplomate objašnjavaju da je Vašington saopštio da je nemoguće podržati bilo kakvo saopštenje u kojem se Hezbolah stavlja na istu stranu sa pravom Izraela na samoopredjeljenje. Vašington smatra da je Hezbolah teroristička organizacija.

PREMINUO ROBERT MUGABE – Bivši predsednik Zimbabvea Robert Mugabe preminuo je u Singapuru, u svojoj 95. godini.

Mugabe je bio predsednik Zimbabvea od 1980. godine kada je ta zemlja stekla nezavisnost od Velike Britanije, pa sve do 2017. kada je zbačen nakon državnog udara.

Jutros je trenutni predsednik Zimbabvea Emerson Mnangagva na svom Tviter nalogu potvrdio da je Mugabe preminuo.

ŠVAJCARSKI MEDIJI KRITIKUJU KOLINDU GRABAR KITAROVIĆ ZBOG ODNOSA PREMA SRBIMA – Švajcarski list „Tages-ancajger” ocenjuje da državni vrh Hrvatske „umanjuje premlaćivanje i progon srpske manjine”, a predsednica Кolinda Grabar Кitarović, „umiljavajući se nacionalistima pred izbore, dovodi do raskola u hrvatskom narodu”, prenosi hrvatski portal Indeks.

U velikom članku o situaciji u Hrvatskoj, list piše da se u „ovoj članici EU sve više događaju napadi na Srbe”, a citira i bivšeg premijera i sadašnjeg predsedničkog kandidata Zorana Milanovića koji je u kontekstu nedavnih napada na Srbe spomenuo reč „terorizam” i upozorio na „kulturu nasilja” u hrvatskom društvu, prenosi Tanjug.

UN: NAJMANJE 66 LJUDI OTETO U NIGERU – Najmanje 66 civila oteto je u julu na jugoistoku Nigera u blizini granice s Nigerijom gde je aktivna džihadistička grupa Boko haram, saopštili su izvori bliski UN.

Lokalne vlasti izrazile su uverenje da su otmičari pretežno pripadnici Boko harama pošto ta grupa obično traži novac jer je u finansijskim teškoćama od uvodjenja strožih bezbednosnih mera u cilju iskorenjivanja džihadista.

Među tih 66 civila, 44 su žene.

FILM PEDRA ALMODOVARA ŠPANSKI KANDIDAT ZA OSKARA – Španska filmska akademija izabrala je film režisera Pedra Almodovara „Bol i slava“ (Dolor y Gloria) za španskog kandidata za prestižnu nagradu Oskar.

Naredna, odnosno 92. dodela nagrada Američke akademije umetnosti i nauke Oskar održaće se 9. februara naredne godine u Los Anđelesu, a španski kandidat za Oskara u kategoriji „Najbolji film van engleskog govornog područja“ je film za kojeg je i sam režiser Almodovar kazao da je najličnije autobiografsko delo.

Glavne uloge u Almodovarovom poslednjem filmu tumači poznati holivudski dvojac – Antonio Banderas i Penelope Kruz.

SRBIJA PROTIV PORTORIKA POTVRĐUJE ČETVRTFINALE – Košarkaška reprezentacija Srbije od 10.30 igra prvi meč druge runde Mundobasketa, protiv Portorika.

Izabranici Aleksandra Đorđevića su u prvoj fazi takmičenja ostvarili tri pobede u tri meča i eventualna pobeda protiv Portorikanaca bi značila potvrdu ulaska u četvrtfinale, dok bi utakmica protiv Španije u nedelju, trebalo da predstavlja borbu za lakši raspored u toj fazi takmičenja.

Portoriko je i ranije znao da namuči našu reprezentaciju, a selektor Đorđević okarakterisao je tu reprezentaciju kao – ubicu velikih.

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA:

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.