Na zajedničkoj sednici Predsedništva i Političkog saveta Pokreta slobodnih građana (PSG) zaključeno je da u ovom trenutku ne postoje adekvatni uslovi za učešće na izborima.

U saopštenju se navodi da ipak još postoji mali prostor da do poboljšanja uslova dođe, ukoliko Evropska unija preuzme ulogu medijatora i svojim autoritetom garantuje implementaciju preporuka nezavisnih stručnih organizacija.

Nalazi stručnih organizacija ukazuju da postoji ozbiljna ugroženost demokratije i da su izborni uslovi na neprihvatljivo niskom nivou, piše u saopštenju.

„Svojim učešćem na okruglim stolovima na kojima su ti nalazi predstavljeni i predstavnici vlasti su priznali da problem postoji, ali do sada nisu pokazali ni minimum političke volje da se preporuke implementiraju i time stvore osnovni preduslovi za učešće opozicije na izborima“, navodi se u saopštenju PSG.

PSG veruje da bi ključnu ulogu u tom procesu mogla da ima Evropska unija i da zaštita vrednosti demokratije, slobode i vladavine prava zahteva njihovu aktivniju ulogu u prevazilaženju duboke krize za koju odgovornost snosi, kako su istakli u saopštenju, direktno Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.