Ukrajinska služba bezbednosti (SBU) objavila je u petak da je presrela telefonski poziv koji dokazuje da je ruska „diverzantska grupa“ raznela hidroelektranu Kahovku i branu u južnoj Ukrajini..

Uništenje brane u utorak izazvalo je masovne poplave i prisililo hiljade stanovnika na evakuaciju.

Rusija je optužila Ukrajinu za uništavanje brane, ali Ihor Sirota, generalni direktor ukrajinske hidroelektrane Ukrhydroenergo, odbacuje te tvrdnje.

„Postrojenje je dizajnirano tako da može da izdrži nuklearni udar“, rekao je Sirota. „Da bi se fabrika uništila, najmanje tri avionske bombe morale bi biti bačene na isto mesto, što ukazuje da je stanica iznutra dignuta u vazduh. Uneli su stotine kilograma eksploziva, i samo čekali pravi dan da je raznesu.“

S druge strane, ukrajinska služba bezbednosti (SBU) je na svom Telegram kanaku objavila audio zapis navodnog razgovora, dugog minut i po. Na snimku se čuju dvojica muškaraca koji su na ruskom jeziku razgovarali o posledicama katastrofe.

„Oni (Ukrajinci) ga nisu napali. To je bila naša diverzantska grupa“, rekao je jedan muškarac, kojeg je SBU opisao kao ruskog vojnika.

„Hteli su, kao, da preplaše (ljude) tom branom. Nije išlo po planu i (učinili su) više nego što su planirali“, rekao je muškarac.

SBU nije izneo više detalja o razgovoru ili učesnicima.

Objavili su da je pokrenuta krivična istraga za ratne zločine i „ekocid“.

„Napadači su hteli da ucene Ukrajinu dizanjem brane u vazduh i inscenirali su katastrofu izazvanu ljudskim delovanjem na jugu naše zemlje“, saopštio je SBU.

Brana Kahovka od ključnog je regionalnog značaja jer sadrži rezervoar koji obezbeđuje vodu poljoprivrednicima i stanovništvu, kao i nuklearnoj elektrani Zaporožje.

To je i vitalni kanal odakle ide voda na jug do Krima koji je okupirala Rusija.

Desetine hiljada hektara obradive zemlje će biti poplavljeno u Ukrajini posle uništenja brane, rekao je ministar poljoprivrede te zemlje, upozorivši i da će najmanje 500.000 hektara zemlje ostati bez navodnjavanja što će ih pretvoriti u pustinje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.