Nova istraživanja Geološkog instituta Sjedinjenih Država pokazala su da Njujork zbog težine nebodera i ostalih građevina godišnje tone prosečno od jedan do dva milimetra, a neki delovi tonu i puno brže. 

Na prvi pogled to nije zabrinjavajuće, ali stručnjake brine činjenica da taj proces „Veliku Jabuku“ čini izuzetno ranjivom na prirodne katastrofe, piše Njujork post a prenosi N1.

Jedan od njih je voditelj istraživanja i geolog Tom Parsons iz Geološkog instituta Sjedinjenih Država koji kaže da je studija pokazala da je posebno ugroženo područje Donjeg Menhetna, ali i Bruklina i Kvinsa.

On i kolege izračunali su kumulativnu masu više od milion zgrada i procenili da iznosi oko 764.000.000 tona, a zatim su čitavo područje podelili na površine od 100 kvadrata i tako izračunali koliki je pritisak na kamenu podlogu svake zone.

Potom su svoje račune usporedili sa satelitskim slikama koje mogu izmeriti promene u visini kopnene površine, a onda su mapirali očitavanja preko svojih procena za celi grad da bi svoj model uporedili s podacima iz stvarnog sveta.

Grad u kojem živi oko 8,4 miliona stanovnika suočen je sa opasnošću od poplava jer je upravo u tom području opasnost od porasta nivoa mora tri do četiri puta veća u odnosu na globalni prosek duž atlantske obale Severne Amerike, stoji u izveštaju stručnjaka.

Stanje mogu pogoršati uragani i oluje koji su sve češći i žešći, istakao je Parsons, podsetivši na žrtve i veliku štetu koju su prouzrokovala dva nedavna uragana, Sendi (2012.) i Ida (2021.).

Emisija štetnih gasova utiče na to da se „smanjuje prirodna barijera vetra duž istočne obale SAD-a, što znači češće uragane visokog intenziteta u nadolazećim dekadama“.

„Kombinacija tektonskog i antropogenog sleganja, porasta nivoa mora i sve većeg intenziteta uragana ukazuje na sve veći problem duž obalnih i rečnih područja“, kaže Parsons i ukazuje na „ponovno izlaganje temelja zgrada slanoj vodi koja može nagristi armaturni čelik i hemijski oslabiti beton uzrokujući i strukturno slabljenje“.

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.